НОВИНИ


Карат бездомни кучета в София с камиони

35 8181 25.06.2012
Карат бездомни кучета в София с камиони
Вече ги "доставят" в столицата...

Популацията на бездомни кучета в страната е около 100 – 150 хиляди животни годишно. За 90 на сто от тях няма никаква информация, нито регистрация. Това заяви Явор Гечев от организацията „Четири лапи”. Част от тези животни се оказват в София по различни пътища.


Все по-често камиони с пернишки номера, София-област или други градове, докарват безпризорни псета в и ги разтоварват край столицата.

 

Д-р Тихомир Пърлев от Столичния инспекторат признава, че стопаните на кучета в крайградските райони трудно могат да бъдат проверявани. Някои от тях дори нямат понятие от правилата за регистрация и кастриране на кучетата. Това улеснява „снабдяването” на столицата с нови и нови улични кучета, които търсят храна в града.

Искърското дефиле е един от източниците на бездомни кучета за София. Общо от над 30-40 селища край столицата кучета прииждат в големия град. Трябва да има национална стратегия за София и цялата страна. Има общини, които с камиони и бусове докарват кучета в столицата и така решават собствения си проблем, като го прехвърлят другаде, разкри Явор Гечев.

Популацията значително надхвърля кастрацията, категорични са специалистите.  Проблемите всъщност се задълбочават, вместо да се решават.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама