НОВИНИ


Арестуваха митническия шеф Фози при спецакция "Цигараджиите"

35 5958 28.06.2012
Арестуваха митническия шеф Фози при спецакция "Цигараджиите"

При специализирана полицейска операция "Цигараджии", реализирана на територията на София и Варна, е задържана организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален трафик на цигари, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.



"Групата е реализирала нелегален трафик на цигари в обем от над 22 000 000 къса през 2011 г. Със задържането на групата са предотвратени щети на държавния бюджет за над 8 милиона лева, по предварителни изчисления. Четирима души са задържани в София, а едни от групата е задържан във Варна. Шестият член на групата в момента е з затвора за излежаване на присъда, но през 2011 г. е участвал в реализирането на престъпните схеми”, заяви министър Цветанов.

Министърът на вътрешните работи каза, че единият от задържаните е именит митнически служител, уволняван от работа, но връщан от съда. Митничарят е известен с прякора Фози и се ползвал с определени политически протекции. Задържан е и крупен варненски бизнесмен.

"Количеството контрабандни цигари, вкарани по схемата, са съотносими и съизмерими с количествата задържани цигари в промишлената зона на Варна от май 2011 г., както и с тези, задържани при специализирани полицейски операции в Герман, и в промишлената зона на Равно поле", заяви министър Цветан Цветанов.

При обиските и арестите са открити множество мобилни телефони, като само в митническия пунктов началник са открити повече от 10 мобилни телефона, а в друг член на групата – над 20. Открити са също и списъци с количества и сметки за извършваната дейност.

Процесуално-следствените действия продължават.

Георги Владимиров-Фози беше назначен за началник на Митнически пункт Олтоманци със заповед на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов от 9 февруари тази година. Така беше изпълнено решението на Върховния административен съд, с което Фози се възстановяваше на длъжността "началник на митнически пункт". "Приоритет в работата ми ще бъде пресичане на вноса на контрабандни цигари от Сърбия", заяви тогава Фози. Преди това Владимиров бе началник на Митнически пункт Гюешево от 2001 г.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама