НОВИНИ


Израелски асове ще гасят от въздуха Витоша

31 7828 03.07.2012
Израелски асове ще гасят от въздуха Витоша
Такъв самолет ще гаси пожара на Витоша

Самолети от Израел пристигат да гасят пожара на Витоша. Те ще пристигнат в страната ни след полунощ. Машините са със специално оборудване за гасене на горски пожари в трудно достъпни местности. Те са участвали преди време в гасенето на най-големия горски пожар в историята на Израел.


Самолетите се обслужват от 13-членен екипаж и ще взимат вода от яз. „Искър”. От съображения да сигурност, до приключване на работата на самолетите, гражданите не бива да използват водоема за почивка и спорт. Екипи на столичното Осмо Районно управление „Полиция” и на Общинска полиция ще отцепят района, за да не станат инциденти.

Продължават усилията на пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства, военнослужещи и доброволци за овладяване на пожара над Бистрица. Огнената стихия се вихри на площ от 150 дка в труднодостъпна местност. Осигурени са високопроходими специални автомобили, мотопомпи и верижна техника. По разпореждане на Оперативния щаб наземните сили са разпределени на три групи. Първата – има задача да придвижва мотопомпите до изградените бентове, а останалите две – прокарват просеки по южния и североизточния фронт на пожара.

В гасенето на пожара продължават да участват два хеликоптера от ВВС и един на частна фирма. Районът се облита с хеликоптер „Аугуста” на Гранична полиция, оборудван с термовизионна камера, с която се заснемат огнищата на пожара.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи за готовността на Израел да помогне, но подчерта, че на този етип нямаме нужда от самолетите им. Премиерът вярваше, че ситуацията ще бъде овладяна с родните хеликоптери, но явно пожарищата са ескалирали и се е наложило да приемем помощта.

„Имаме готовност Панчаревското езеро да го осигурим, защото над него трябва да се мине на скорост и да се загребе вода, а това не е лесен процес, рисков процес е, засега благодаря на летците на хеликоптерите, вършат прекрасна работа”, каза предиобед Борисов и припомни, че самият той неведнъж е гасил горски пожари на Витоша, в качеството си на пожарникар.

През 2010 година самолетите, които ще гасят Виташа, са участвали в потушаването на най-големия в историята на Израел горски пожар в района на Хайфа. Тогава там горяха 40 хектара, приблизително 4 млн дървета. 42 души загинаха, а 17 000 бяха евакуирани, разказаха за Фрог нюз българнски евреи, участвали в мащабната акция. Тогава в Израел са пристигнали над 30 самолета от 16 страни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама