НОВИНИ


Започва дълбаенето за български газ, ще имаме поне за 30 години

18 6093 07.07.2012
Започва дълбаенето за български газ, ще имаме поне за 30 години
Министър Добрев

Скоро ще има български газ добит в Черно море. Процедурите са задействани и процесът е необратим. Това ще се случи, но трябва малко време. Нашето находище вероятно е малко по-дълбоко е отколкото румънското, но е много, много добро.


Има голям интерес от големи чужди компании. Нашият блок е три пъти и половина по-голям от румънския. Ще имаме газ за десетилетия напред и ще станем абсолютно независими. Ние просто сме закъснели, а румънците ни водят с 4-5 години. До края на юли ще са избрани компаниите, с които започваме проучвания, които ще продължат около пет години. Това заяви министър Делян Добрев в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ-7.

В дълбоко море е възможно да открием, освен газ и нефт. Има потенциал да бъде открит и нефт, но потенциалът за природен газ е много по-голям”, обясни министърът. Три компании са заявили желанието си да проучват в дълбоките води на Черно море – американската компания „Ексон мобил”, френската „Тотал” и „Мелроуз”, които вече извършват добив на природен газ в България.

„Надеждите да открием значителни количества природен газ са много големи. Те се дължат от една страна на факта, че едни от най-големите лидери в света в този сектор участват в процедурата, а от друга страна само на 15 километра от северната граница на нашия блок на румънска територия се откри находище с между 40 и 83 милиарда природен газ, които биха задоволили потреблението в България на газ за поне 20-30 години напред”, коментира още министърът.

Подпискана на БСП за строителството на АЕЦ – Белене е просто едно социологическо проучване за доверието в партията в страната. Това е много излишна дейност, защото ако от БСП наистина имаха намерение да се строи в Белене, можеше преди три години да сложат един подпис, а не сега да събират хиляди. И централата щеше да е факт. Просто стартират предизборната си кампания. Мисля дори, че ако сега те бяха на власт, пак не биха подписали за Втора атомна, категоричен е министър Делян Добрев.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама