НОВИНИ


Над 300 души все още борят затихващия огън на Витоша

12 5197 07.07.2012
Над 300 души все още борят затихващия огън на Витоша

Няма вече никаква опасност нито реално горене на мястото на пожара на Витоша. Ситуацията е напълно овладяна. В близките часове ще стигнем до последните две тлеещи огнища и ще се спавим и с тях. Там действат над 300 души в момента. Това заяви в предаването на Лора Крумова по бТВ комисар Огнян Методиев от пожарната.


Трябва съответните специалисти да кажат какви са причините за пожара, защото причините може да са много. Пожарът е започнал от една клонка вероятно. Но се е разрастнал от наличието на огромно количество суха дървесна маса. Може да стане и от една клечка кибрит, допълни Методиев.

 

Това е резерват и оттук нататък не трябва да се предприема нищо. Да се остави всичко, както се е случило. Нито залесяване, нито извозване на дървесина, смята Арангелов от Парк Витоша. Всичко щяло да се възстанови по естествен път за 15-20 години.

Работихме много добре с екипите на пожарната, на военните и доброволците, но е добре за такива случаи да има специализирана техника. Може би хеликоптерите бяха най-доброто средство в сегашната ситуация, коментира Арангелов.

 

В щаба се прецени, че тези самолети, които можеше да дойдат отвън на помощ, няма да свършат повече работа от хеликоптерите. А би било и много скъпо, обясни на свой ред комисар Методиев. Той подчерта специално, че доброволците са били на много високо ниво и са действали себеотрицателно. Също и военните.

 

Събирахме се в центъра на Бистрица, където ни инструктираха, преди да се качим в планината. Чакахме дълго, имаше лоша комуникация, липсваше информация и това много ни изнервяше, разказа  на свой ред доброволецът Цветозар Вълков. По три пъти се качвахме на камиона и три пъти слизахме, допълни Вълков.

 

Нормално е първо да бъдат изпратени професионалистите, а чак след това доброволците. Това е довело до забавянето. Доброволците не могат да тръгнат с лице към огъня, но съм им много благодарен, коментира комисар Методиев.

 

До хижа „Физкултурник” имаше военни и хора от общината, които лежаха и буквално люпеха семки. Те не са виновни, но нямаше добра организация. Ние почнахме да правим просеки, а чак след това дойдоха танковете, разказа на свой ред Мирела Заричинова, която е опитна планинарка, участвала доброволно в гасенето на витошкия пожар.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама