НОВИНИ


Законът за изборите отприщи дамска кавга

18 6484 11.07.2012
Законът за изборите отприщи дамска кавга
Мая Манолова

БСП искат въвеждане на машинно гласуване. Машина можела да разпечатва съответния вот на избирателя, който се пуска в урната, за да се постави край на подмяната и кражбата на бюлетини.



Не съм оптимист, че следващите избори в България ще бъдат честни; затова ГЕРБ предприемат промени в изборния кодекс, съобщи по НТВ Мая Манолова от БСП. Предлаганите от ГЕРБ отделни бюлетини щели да отприщят изборните маймунджулуците и индианските нишки от платени гласоподаватели, смята депутатката.

 

Сегашният кодекс ще е най-добрият за последните 20 години, контрира Юлиана Колева от ГЕРБ. Комплекс от мерки срещу купуването и продаването на гласове и квалифицирането на този акт като престъпление се предлагали от управляващите. Щяла да се ограничи и възможността безконтролно да се регистрират застъпници на участници в изборите.

 

Застъпниците не били основния проблем, трябвало да се контролира броят на политическите пълномощници, които трябва да се регистрират в съответните избирателни комисии, за да има контрол, отчете на свой ред Манолова.

 

Въвеждане на машинното гласуване в изборните секции, искат социалистите. То можело да стане с натискане на бутон. Машината щяла да разпечатва съответния вот на избирателя, който се пуска в урната. Такава машина струвала между 100 и 200 евро, но давала възможност да се парира подмяната и кражбата на бюлетини, твърди Манолова.

 

Преди време в Ирландия направили такъв експеримент, похарчили 100 млн. евро, но по-късно бракували машините, защото се оказали неефективни, контрира Колева. ГЕРБ имат идея като част от електронното гласуване на следващите избори да се гласува и по интернет. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама