НОВИНИ


В Брюксел ни хвалят; били сме дисциплинирани реформатори

114 6240 11.07.2012
В Брюксел ни хвалят; били сме дисциплинирани реформатори
Б. Борисов прие похвалите на евроинституциите

Председателят на ЕК приветства българския премиер във връзка с осъществения важен напредък във финансовата консолидация в страната.



Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Брюксел с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с Жозе Мануел Барозу – председател на Европейската комисия. По време на срещата си с българския премиер Ромпой отбеляза силната политическа воля на българското правителство за провеждащите се реформи и строгата фискална дисциплина, която страната ни спазва, съобщиха от правителствената информационна служба.

В Брюксел посрещат със задоволство повишаването на усвояемостта на европейските фондове у нас при това с нисък процент на грешки, стана ясно по време на разговорите. Той е под 2 на сто за 2011г. при средно 5 на сто за ЕС. Отчита се и фактът, че България няма спрени оперативни програми. Към днешна са извършени 25% от плащанията по тях при равнище от 1% до средата на 2009 г. Ван Ромпой приветства успешната емисия облигации пусната неотдавна, вследствие на която значително е увеличен фискалният резерв.

В рамките на работното си посещение Бойко Борисов запозна Жозе Мануел Барозу с най-новите макроикономически развития в България. Председателят на ЕК приветства българския премиер във връзка с осъществения важен напредък във финансовата консолидация в страната – нещо, което пролича от премахването на процедурата по свръхдефицит през юни т.г., и насърчи министър-председателя да продължи с необходимите реформи.

Премиерът Борисов го запозна и с последните събития в България, свързани със съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Председателят Барозу информира премиерът Бойко Борисов, че ЕК в момента финализира докладите си за България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, които комисията ще одобри на 18 юли т.г.

Барозу отбеляза осъществения от България напредък и препотвърди, че ЕК ще третира всяка от страните съобразно собствените й постижения и ще се погрижи докладите да са честни и обективни.

Жозе Мануел Барозу благодари на министър-председателя за изразените позиции по време на изказванията му в рамките на заседанията на Европейския съвет и за подкрепата му за общностния подход по различните теми.

Председателят на ЕК прие поканата на премиера Борисов да присъства на откриването на новия лъч от софийското метро през август т.г.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама