ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 4003 16.03.2008
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за зам.-министър от ДПС, оказал се бизнесмен, но с българското си име; за властта над европарите - хапка за разяждане; за връщането на руснаците по курортите.


Брюксел: София не прави нищо по критиките ни, цитира Дневник. 

София е получила предупреждения, че е възможно да бъдат спрени средства от предприсъединителните фондове още в края на миналата година. Докато в ЕК продължават да недоумяват защо въпреки това не са били взети адекватни мерки, българските власти свеждат проблема до „недостатъчно резултатна комуникация“. Президентът Георги Първанов също нареди „нарушената комуникация“ сред причините за спрените европари и се обяви за по-голям контрол, пълна прозрачност, включително обявяване в интернет на всички проекти, финансирани със средства от ЕС. От Еврокомисията обаче обясниха, че най-важни са действията срещу корупционни практики и нарушения, а не кореспонденцията. През ноември и декември Главна дирекция „Разширяване“ на Европейската комисия е изпратила предупредителни писма до Министерството на финансите, научи „Дневник“. Те алармирали за същите слабости в управлението на европейските средства, които бяха посочени и от шефа на дирекцията Майкъл Лий при спирането на средствата. Още тогава комисията обърнала внимание, че ако не бъдат предприети действия, ще следва санкция.

Зам.-министър от ДПС се оказа бизнесмен, но с българското си име, разкрива Дневник. 

Зам.-министърът на външните работи от квотата на ДПС Феим Чаушев участва в управлението или като акционер в няколко фирми. С българското си име Петър Юриев Чаушев, с което са издадени личните му документи, той фигурира в управлението на "Дюни" АД, "Аспо стар" ООД, "ИВГ имобилиен фервалтунгсгезелшафт" и "Вилфрид Ойлер - София". Това съобщава списание "Тема" в последния си брой, цитирано от “Дневник”. Зам.-министърът не е описал в имуществената си декларация участието в посочените фирми, защото тя е подадена от името на Феим Чаушев. "Дюни" АД се свързва с пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, който беше спонсор на президента Георги Първанов. През 2007 г. Стойков беше арестуван за източване на пари от програма САПАРД, а по-късно беше оневинен по това обвинение. Заради разкритите злоупотреби Европейската комисия спря част от средствата по програмата. Чаушев и Стойков са свързани и чрез Съюза на инвеститорите в туризма, където зам.-министърът е консултант, а бизнесменът е сред учредителите.

Тадаръков отрече да е обещавал депутатски имена, четем в Дума.

Шефът на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков заяви вчера пред БНР, че никога не е казвал, че ще огласи имена на депутати във връзка със злоупотреби по САПАРД. Те самите излязоха в публичното пространство, по телевизии или радио и сами си казаха кой къде участва, допълни Тадаръков. Миналата седмица се очакваше Димитър Тадаръков да обяви имената на депутатите, които са надписали земи с цел получаване на повече субсидии от ЕС и от националните доплащания, но това не се случи. Тогава той обясни, че не е дал информацията, защото никой от членовете на агрокомисията не го е попитал. Вчера обаче Тадаръков заяви, че е казал, че ще обяви близки на депутати, които са направили опит за надписване на площи по плащането на единица площ към Разплащателната агенция, което няма нищо общо със САПАРД. Директорът на фонд "Земеделие" уточни още, че спрените пари са по програмата САПАРД и добави, че това няма нищо общо с новата Програма за развитие на селските райони.

Само висши прокурори нищят държавни мъже, оповестява Дневен Труд. 

Поне 3.5 % от наказателните дела у нас да се разследват от следователи. Това предлагат министрите Миглена Тачева и Румен Петков в проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Той е получил одобрението на съдебния съвет и адвокатурата. В момента следователите разследват под 1 % от делата. Занапред на окръжните следствени служби ще се възлагат митнически и данъчни престъпления, безстопанственост, длъжностни престъпления, подкупи и др. Националното следствие ще поеме делата срещу висши държавни чиновници, трафика на хора, организираната престъпност и др. Само прокурори от върховната касационна прокуратура ще разследват президента, премиера, депутати, министри и други висши държавници.

Властта обеща 50 % разкрити престъпления, пише 24 часа. 

Усилията на органите за обществен ред ще бъдат съсредоточени върху повишаване разкриваемостта на криминалните престъпления и достигане на нива над 50 %. Това ебащава пуснатата за съгласуване актуализирана програма на правителството за 2008 – 2009 година. Целта е към края на периода разкритите престъпления срещу собствеността да се увеличат с 10 на сто, а кражбите на коли – с 25 %. Документът, поместен на сайта на МС в закътана рубрика, е пълен с числа за подобряване на ситуацията в редица области, без обаче да се посочва базата, от която се изчисляват.

Власт над европарите - хапка за разяждане, заключава Пари. 

Агенции, министерства, комисари и безброй други идеи. Контролът върху европарите е голяма хапка, но тя не е за всяка уста, коментира в. “Пари”. Тя винаги води до едно - нарастване на апетита заедно с хапването, което Евросъюзът нарича с ясната думичка "корупция". Фирмените кредити ще поскъпнат скоро Ликвидната криза на световните пазари ще повиши цената на кредита за малките и средните компании в България. През 2007 г. лихвите по бизнес кредитите у нас са се повишили средно с 11.7%. За същия период цената на най-търсеният от фирмите заем - овърдрафт, се е повишил с близо 40%.

Руснаците се връщат, информира Стандарт. 

Бързи визи по интернет ще върнат руските туристи у нас. Висенето по опашките в посолствата ни досега беше най-големият препъникамък за братушките. От една седмица външно министерство приема документи по мрежата, но само от туроператори в Москва. Заявките веднага скочиха до 100 на ден. До края на март ще издаваме бързи визи също и на сърби и украинци, съобщи зам. външният министър Милен Керемедчиев. Той и дипломат №1 Ивайло Калфин ще представят пилотния проект в понеделник. Целта е до края на годината удобството да ползват гражданите на всички страни, с които имаме визов режим.

Румънци ще пазят летните ни курорти, съобщава Монитор.

Румънски полицаи да охраняват заедно с българските черноморските ни курорти. Това предложи вчера вътрешният министър Румен Петков по време на посещението си в северната ни съседка. Румънските полицаи могат да се включат още това лято в опазването на обществения ред по курортите ни, ако бъде договорено сътрудничеството. Идеята е румънските полицаи да патрулират по нашите плажове там, където има концентрация на румънски туристи. Все още не е ясен точният статут на гастролиращите полицаи от северната ни съседка. Тези неща ще бъдат уточнявани впоследствие, ако идеята стане факт. Предстои да се уточни и дали румънските патрули ще имат право да арестуват български нарушители, както и коя от двете страни ще плаща заплатите им. Законово обаче няма никакъв проблем за подобно сътрудничество, обясни вътрешният ни министър. Той уточни, че Румъния и България са включени в патрулна мрежа в рамките на ФРОНТЕКС и нищо не пречи общите действия да продължат.

От дом за сираци право в затвора, обобщава Новинар. 

Ако следиш какво се случва в социалните домове през последните дни, ще решиш, че има някакъв целенасочен геноцид срещу изоставените деца. При първия инцидент министър Емилия Масларова спокойно можеше да каже – ще направим нещо, това е единичен случай. Сега Масларова се изказва за всеки случай в дом, като че ли е първи. Нищо не става, нищо не се променя. Само белите сватбени костюми на социалната министърка стават все по-разточителни. През това време всеки ден някое сираче е гладно, изнасилено, отровено, загубено, полуживо, полумъртво, без име и ЕГН, но понякога с родители. Всеки ден нещо става с тези деца, но напук на Масларова и кой ли още не, те са живи и продължават да се продават. Винаги има чичковци, които да ги купуват за жълти стотинки.

Германия спешно търси лекари, разучил е Монитор.

Германия спешно търси лекари от Източна Европа, съобщи вчера "Дойче веле". Новата инициатива, предприета от германската провинция Бранденбург, има за цел да намали силния недостиг на лекари в страната с професионалисти от Източна Европа. Общопрактикуващите лекари са недостатъчни в Германия и особено в някои от по-отдалечените райони. Причината за това се дължи на сравнително ниското заплащането, което е с около 20% по-малко от това, което докторите получават в големите градове. В източногерманските провинции много доктори са принудени да работят в чужбина, да практикуват в лечебни заведения или специализирани практики, тъй като там има повече частни пациенти и заплащането е по-високо. Това е и причината според "Дойче Веле" провинцията да пристъпи към реализирането на амбициозната идея за приемане на квалифицирани лекари от източноевропейските страни. Има мнение обаче, че лекарите от тези страни ще предоставят по-евтини услуги, което ще намали много шансовете на германските им колеги да си намерят работа.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама