ПОЛИТИКА


Не сме зле, супер сме, шегува се Плевнелиев из Европа

66 12910 14.07.2012
Не сме зле, супер сме, шегува се Плевнелиев из Европа
Президент или шегаджия сме си избрали?

Голям Шегаджия е нашият президент Росен Плевнелиев. Тия дни казал пред „Ди Велт”, че сме държава за пример. Направо отличници. България имала най-ниските задължение не само в Европа, но и в целия свят. Българите били дисциплинирани и стриктно изпълнявали заръките от Брюксел.


В Гърция, Испания и в други европейски държави очакват растежът да дойде от Брюксел, а ние в България работим усилено за това, обяснява мъдро нашият държавен глава. Той се шегувал, ама германци отбират ли от балкански хумор...
Стана ми мило и драго, като прочетох великите мисли на първия наш държавен ръководител. Толкова се умилих, че една сълза се търкулна по обветреното ми от конструктивните летни жеги лице и падна току до един фотоволтаичен парк на чужд инвеститор. Искахме умен президент – имаме го! Сега, след като сме постигнали всичко, можем да се отдадем спокойно на гордостта си от него. 7,3 милиона герои на капиталистическия труд, неуморни труженици и строители на светлото европейско бъдеще му изпращат топли привети и горещи целувки.А когато стройните редици на работници и кооператори преминат пред мавзолея на ДС, който другарят Плевнелиев се кани да издигне... Ех, вижте ни тогаз!

В този момент се събудих. Скочих от леглото като ужилен - нима всичко това е било само сън?! Нима ръката ми отново е била в контакта и сияйното бъдеще ще се отложи за неопредлено време?!... Не, не е честно!

Тогава осъзнах, че Плевнелиев не се е шегувал, а говорел сериозно.


***

Един час след това. Вече съм по-спокоен и мога да продължа. Радвам се, че имаме такъв президент. Много се радвам. Кротък човек, усмихнат, честен, приветлив. Има три деца. Има и администрация, която от двайсет години главно расте. Готов е всеки да поздрави, да целува наред мало и голямо, да се снима с обикновените хора. Истински народен човек. Човек от народа.

След като си взех леден душ (топлата вода е спряна заради планов ремонт, както е във всички бели държави, ама друг път...), нещата почнаха да ми се изясняват. Плевнелиев знае немски, защото е работил 8 години в Германия. Даже канцлера Меркел го похвали, но нали е била учителка, знае как да подходи педагогически... Искам да кажа, че няма грешка в превода. Значи всичко казано в интервюто е и това, което мисли.

Тогава реших да поразсъждавам върху тезисите на президента, които той така охотно, спонтанно и от сърце е споделил пред „Ди Велт”.

Да почнем с растежа. 

Важното е правителствата да се ограничават в разходите си и да не харчат всичко, което са получили. В това отношение България е добър пример - дефицитът на страната е под контрол, той е по-малко от 2,1 процента от брутния вътрешен продукт, а през тази година вероятно ще падне и под 1,6. А държавните задължения, които са 16,2 процента от БВП, са най-ниските не само в Европа, но и в света.
Не вярвам Плевнелиев да не знае, че когато говори за растеж, трялбва зад гърба си да има производство, производство и пак производство. Такова у нас няма от години. Най-крупните ни предприятия са две фабрики – в Пловдив и Монтана за колелета. Най-развиващия се и печеливш бизнес е източване на ДДС. Търговията се развива главно по второ направление - контрабанда и нелегален трафик. „Кремиковци” отдавна е база за 1 млн тона скрап и банкомат за "Октопода", само дето никой не иска да го разследва. За скрап е и забравената вече рафинерия „Плама” край Плевен. Две трети от мините са затворени. Произведеното от ТЕЦ „Марица – Изток 2” електричество е два и повече пъти по-скъпо от нормалното. Заводите за тежко машиностроене в Русе и Червена могила са промишлени трупове. През последните 20 години са закрити ¾ от консервните комбинати в страната, защото няма родно зеленчукопроизводство. А няма, защото са бастисани всички китни някога градини. Произвеждаме 1/20 от някогашното количество електрокари. Оръжейната ни промишленост е в кома, шава малко „Арсенал”, но той отдавна е в частни ръце и държавата не получава нищо от доскорошната ни гордост Калашниците. БЕТА – Червен бряг не произвежда техника за армията, защото вече нямаме армия. Спря и Оловно.цинковия в Кърджали. Медет, Златица, Пирдоп, Панагюрище и пр. промишлени златни зони, са тъжен спомен. През 1987 година сме били на трето място по производство на домати на глава от населението, след Чили и Португалия. Над 4% от доматите в тогавашната Западна Германия са били български. Днес ни няма в списъка на Топ 100.  Много примери още могат да се дадат.

Та, откъде този оптимизъм и очаквания за растеж у Росен Плевнелиев?

Но да караме нататък. Имали сме най-ниските държавни задължения в света - 16,2 процента от БВП. Е, и? Най-високите са на САЩ – 98,4% от БВП. Само Япония има да получава от Вашингтон 912,4 млрд. долара. Китай - близо 1,16 трилиона долара! „Джуджето” Люксембург има да взима 68 млрд долара. Но продължават да се натискат да дават на САЩ, а у нас ги няма никакви. Защото сме малки? Не. Защото не произвеждаме и инвестиционната переспектива е почти нулева.

По-нататък в това знаково интервю г-н Плевнелиев дава като лош пример Гърция и Испания. Те се надявали на Брюксел, а не се справяли сами като нас. Като нас? Плевнелиев наистина може да разсмее дори мечка, заспала зимен сън. 900 евро е минималната заплата в горката Испания, а средната – 2200 евро. В България е 138 и 386 евро. За сравнение горивата у нас и в Испания са почти на еднакви цени. В Гърция минималната заплата е 877 евро, а средната 2180 евро. Закъсалата Ирландия, която ние тук окайваме, е с още „по-странни” показатели. Там минималната заплата е близо 1500, а средната – 3740 евро. Дали калкулаторчето на президента Плевнелиев може да сметне за какви разлики става въпрос? Къде сме ние отличниците и къде двойкаджиите Испания, Гърция и Ирландия. Нещо май критериите на „Дондуков” 2 и останалите българи се разминават.

„В момента средствата от европейските фондове се управляват много по-ефективно. Има само три държави, в които нито една от оперативните програми на ЕС не е била прекратявана, България е сред тях”. Не, това не е цитат от „Хрониките на Амбър” на Тери Пратчет, а на Плевнелиев пред „Ди Велт”.

Би било невъзпитано да влизам в спор с държавния глава, но се изкушавам да му припомня някои констатации от Доклада на ЕК, получен в София през юни 2012 г. В него се казва буквално, че „липсват реформи в най – проблемните сектори у нас”. Оценката за България е доста негативна, на моменти иронична. И не, че правителството не полага усилия, напротив, старае се, но резултатите ги няма. А те липсват заради средния ешелон на администрацията. Там векуват кадри, които нямат никакво понятие от управление на еврофондовете. Пълно е с хора, които взимат проценти от всеки кандидат по проект. Някои дори се самопредлагат. 

Липсва ефективност в публичния сектор, по-специално в областта на здравеопазването и образованието. Липсва адекватност на отпусканите пенсии в пенсионната система, пише буквално в доклада. Но това самият Плевнелиев би трябвало да го е чувал от родителите си и някои свои роднини и близки. Същият доклад ни съобщава, че у нас рискът от бедност е най-висок от всички страни в ЕС. Подчертава също увеличената безработица, особено сред младите хора. В България равнището на научните изследвания и иновациите е ниско, гласи поредна констатация в доклада. Усвоили сме едва 25% от еврофондовете, което е крайно недостатъчно.

Това, че България е извадена от процедурите за свръхдефицит говори за правилната политика на българското правителство, но то е за сметка на други сектори.

Добре все пак, че Плевнелиев не хукна да „надгражда” Първановата безумна идея за „социален президент”, че с тези пенсии и тази безработица носът му щеше да стане като на Пинокио...

Президентът не се избира, за да хвали държавата тук и там. Той трябва да е конструктор и съидейник на добрите идеи и практики. Да помага българите да се измъкнат от позорното качество на живот, да се опита да ги мотивира за повече усилия и воля. Той трябва да знае също, че всички успокоителни фрази, че трябва да изтърпим още малко, още една петилетка, силно дразнят хората. Те търпят всякакви шарлатании от десетилетия и ако имат вина за скапаното дередже, тя е не повече от 30%. Останалите 70% трябва да лежат на съвестта на политическата и управленска класа, към която принадлежи от известно време и Плевнелие. Прозрачност, за каквато той често говори, означава открито и ясно да се казва истината каквато е, а не каквато на някой му се иска да е. От неговите твърдения пред „Ди Велт” излиза, че българите сме толкова добре, че нямаме нужда от помощ. Това е дълбоко невярно! По всички жизнени показатели: смъртност, средна продължителност на живота, брой болни от инфаркт, инсулт и рак, детска смъртност, ниска раждаемост, качество на живот – сме на последно място в ЕС. Това трябва да се знае в Брюксел и да се повтаря, докато там проумеят, че трябва нещо да се направи за този народ. Плевнелиев трябва да ни защитава и да отстоява българския интерес, а не да се хвали с несъществуващи постижения. Навремето, когато Тодор Живков се срещал с бисателите и ги питал как са, един от желания да се натегне на Първия отвърнал: „Както кажете, другарю Живков”. Има и един виц, подходящ за случая. На среща с работници в един завод Тодор Живков се интересувал: "Как сте, как сте", шегувал се той. "Добре сме, добре сме", шегували се и работниците. Поведението на сегашния президент по нещо напомня това мекушаво и слагаческо поведение. Откакто е на „Дондуков” 2 оттам долитат само общи фрази, скучни прессъобщения и накипрени фотосесии. Няма сол и пипер. Мерси, но този филм е скучен и фалшив. При Първанов поне имаше пикантерии и скандали: ловни излети, женски истории, олигархични кръгове, задкулисни интриги.  

Или Плевнелиев разчита, че всички българи спят с ръка в контакта и сънуват сеяйни бъднини? При тоя скъп ток и това едва ли става...

В живота важат само примерите от живота. А те не са в наша полза. Време е Плевнелиев да осъзнае това.

 

Димитър Станимиров


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама