ФРОГ МЮЗИК


Отиде си джентълменът на рока Джон Лорд

21 11872 17.07.2012
Отиде си джентълменът на рока Джон Лорд
Джон Лорд

Напусна ни един от класиците на световния рок. След мъчителна и дълга битка с рака, на 71 години почина Джон Лорд. Той е от основателите на незабравимите „Дийп пърпъл”, където е пиянист и композитор. Лорд е издъхнал в лондонска клиника, в присъствието на близките си.


През далечната 1968 година, заедно с Ричи Блекмор, Лорд създава "Дийп Пърпъл". Още тогава двамата имат самочувствието, че ще направят нещо, което да се запомни. Поне такива са били амбициите им.

Джон е съавтор на някои от най-известните песни на „Deep Purple”. Най-обичаното от тях е „Smoke on the Water“. След като взе решение да напусне бандата, рокаджията имаше успешна солова кариера.

Преди месец Лорд имал концерт в Германия, но го отложил заради здравословното си състояние. Той споделил на феновете си, че се бори с рака и ще си вземе почивка, за да си почине и да го победи.

"Естествено, ще продължавам да пиша музика - в моя свят тя е  част от терапията - и очаквам да се върна в добра форма идната  година," писа той през август 2011 г.

 

Джон Дъглас Лорд е английски пианист и композитор, любимец на меломаните по цял свят с неповторимата си блус-рок Хамънд орган бленда и своя революционен стил в съчетаването на рок музика с класически и барокови форми. Лорд е най-добре познат от дългогодишната си кариера не само в Дийп Пърпъл, а също и във формации като Уайтснейк, Пейс, Аштън & Лорд, Артуудс, Флауър Пот Мен.

 

След като напуска окончателно Дийп Пърпъл, великият пианист започва да се занимава с класическа музика и прави самостоятелни композиции и участия заедно с Лондонската филхармония. Макар, че Лорд е съавтор и композитор на най-добрите песни на Дийп Пърпъл, насочени главно към хард звученето, интересът му към класическата и камерна музика проличава още в зората на 70-те. Първото доказателство за това е композицията „Deep Purple Cncerto From Group and Orkestra“, изпълнена по време на забележителен концерт на групата в Роял Албърт Хол през 1969, съвместно с Кралския филхармоничен оркестър.

 

Джон Лорд направи незабравим концерт в Пловдив при откриване на ежегодния Есенен салон на изкуствата. Той бе на сцената заедно с Оперното Филхармонично дружество на гр. Пловдив, както и с трима от музикантите от група Те – Ивайло Звездомиров (бас), Венко Поромански (барабани) и Дарин Василев (китара). Изпълнението на големия музикант пред българските му почитатели бе неповторимо преживяване.

 

За своята забележителна кариера великият пианист издава над 50 албума, 20 от които са заедно с Дийп Пърпъл, 8 с Уайтснейк, както и 10 солови композиции. Лорд участва в редица странични проекти и записва с големи музиканти като Джордж Харисън, Дейвид Гилмор, Пол Уелър, Робърт Плант и много други. Концертът му в България се очаква да бъде уникално събитие за почитателите на неповторимото звучене на артиста и всички ценители на непреходната стойностна музика.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама