НОВИНИ


Докато не приключи разследването, няма да посочваме виновник

13 5515 23.07.2012
Докато не приключи разследването, няма да посочваме виновник
Николай Младенов

Въпреки официалната израелска позиция, че Хизбула стои зад атентата в Бургас, България няма да сочи виновник преди да е приключило разследването.



Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел, където ще представи информация за последните събития пред Съвета по външни работи, а по-късно ще има среща и с израелския си колега, предаде БНР в кореспонденция от Брюксел.

Израелският външен министър е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации. Българският външен министър обаче каза, че ще се въздържа от коментар по този въпрос, докато не приключи разследването. Дотогава България няма да сочи Хизбула и като отговорна за терористичния акт.

Докато не приключи нашето разследване, ние няма да посочваме с пръст никой виновник, в крайна сметка разследването в България се извършва от българските власти, със съдействието, разбира се, на израелските им колеги. Вече се включи в работата на българските групи и Европол. Първият ни приоритет в момента е да установим движението на предполагаемия самоубийствен атентатор, за да може да се установят всички връзки, които най-вероятно ще стигнат отвъд нашата държава.

Николай Младенов каза, че ще информира колегите си от останалите страни от Европейския съюз за развитието на събитията и че по-късно днес очаква изявление по темата на върховния представител за външната политика Катрин Аштън. На въпрос как терористичният акт у нас се вписва в растящото напрежение между Сирия и Израел заради Хизбула, Николай Младенов отговори:

Това, което се случи в България, няма нищо общо със случващото се в Сирия. Това е атака срещу израелските граждани, израелските интереси, каквито атаки е имало неведнъж не само в нашия регион, но и в много далечни краища на света.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама