НОВИНИ


Нов ценови шок при горивата

19 6397 24.07.2012
Нов ценови шок при горивата

Дизелът отново достигна рекордната си цена от края на март, като вчера литър от горивото се продаваше за 2,73 лв. в бензиностанциите. На 21 март вечерта за няколко часа дизелът достигна 2,73 лв., но още на сутринта веригите свалиха цената на 2,69 лева.



Вчера бензинът А95 струваше 2,66 лв. - само с 4 стотинки под върха си от март. До високите цени на горивата се стигна след поредното повишение на цените на едро от "Лукойл България" в събота. Това е четвъртото поред увеличение от началото на месеца, като за периода нафтата е поскъпнала с 23 стотинки за литър, а бензинът - с 18 стотинки.

"Две са причините за повишението на цените на дребно - рязкото поскъпване на горивата на световните пазари през последните две седмици и повишаването на курса на долара спрямо еврото", обясни пред "Труд" търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов.

От края на февруари и през целия март наблюдавахме непрекъснато поскъпване на горивата на дребно. От "Лукойл" тогава оправдаха скока с влагането на зимни добавки в дизела. В момента подобен фактор не влияе, признаха търговци. Поскъпването не е повлияно и от задължителното влагане на биокомпоненти в горивата от 1 юли, коментира Костадинов.

В средата на юни българската рафинерия "Лукойл Нефтохим" спря да обявява публично цените на горивата на едро с оправданието, че срещу дружеството се води разследване от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Докато на българския пазар дизелът и бензинът поскъпват, на международните вече се чувства движение надолу. Още в петък цените на петрола тръгнаха надолу, като вчера барел от определящия цените в Европа сорт "Брент" се продаваше за $ 102,42 - с $ 3 по-малко, отколкото в края на миналата седмица.

В края на март, когато бяха постигнати досегашните рекордни цени на горивата, барелът сорт "Брент" се котираше за над $ 120.

В момента КЗК разследва за картел общо четири петролни компании, които продават горива на едро на българския пазар- "Лукойл", ОМВ, "Нафтекс Петрол" и "Ромпетрол". Според източник, близък до антимонополния орган, няма да има глобено дружество, защото фирмите ще предложат мерки за подобряване на конкуренцията.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама