ИНТЕРВЮ


А. Богданова: В митниците ще настане хаос, завалят ли оставките

48 17109 25.07.2012
А. Богданова: В митниците ще настане хаос, завалят ли оставките
Анна Богданова

Шефът на Агенция Митници Ваньо Танов сега е „между чука и наковалнята”, заявиха пред Frognews.bg дългогодишни кадри на агенцията, която трябва да бъде преместена в Русе по силата на промените в Закона за администрацията.



Интервю на Ана Кочева

- Г-жо Богданова, промените в Закона за администрацията са ясни, но къде е резонът Агенция Митници да отиде точно в Русе?

- Погледнато обективно, няма резон. След присъединяването на България към ЕС отпадна митническия контрол на границата ни с Румъния. В момента единствената външна за ЕС граница в Русе е речното пристанище. Освен това в града винаги е имало митница, която обслужва бизнеса в региона. Дори и целта на реформата да е „приближаване на ЦМУ до бизнеса и до границите”, много по-голяма е логиката то да бъде преместено в Бургас или л Свиленград например – митници на външни граници, с голям обем товари, подлежащи на митническа обработка. Невярно е и твърдението на министър С. Дянков, че митница Русе е с най-високи приходи – през 2011 г. митницата първенец беше Варна, а Русе се нареди чак на 6-то място сред десетте териториални митнически учреждения.
- Има ли изготвена подробна финансова обосновка с оглед изчисляване на точната цена на преместването? Колко приблизително би струвало то?

- Не мисля или поне никой от нас не е запознат с такава финансова обосновка. Ако имаше такава, то тя трябваше да „съпровожда” предложения за публично обсъждане проект на Закона за допълнение на Закона за администрацията. Само преди 7 години ЦМУ се премести в сегашната си сграда, която беше проектирана изцяло за нашите нужди. Преместването ни от улици „Мария Луиза” и „Аксаков” на „Раковски” 47 струваше около 20 милиона лева, но ние се сдобихме с една модерна сграда, съобразена с различните дейности на администрацията, със специални сървърни помещения, лаборатория, склад за наркотични вещества и т.н. Предполагам, че преместването не на съседни улици в рамките на София, а в град, отдалечен на 300 км, в никакъв случай няма да бъде по-евтино. Помислете колко ще струва само оптичният кабел за широко прокламираната връзка между НАП и Агенция "Митници". Но с преместването разходите няма да спрат. Служителите на ЦМУ участват ежедневно в междуведомствени работни групи, в съвещания на структурите на ЕС и ЕК. И много други.  Или драстично ще се повишат разходите за командировки, или ние ще останем един затворен оазис в Русе без взаимодействие и сътрудничество на национално и международно ниво. Надали някой се е замислял и колко ще струва адекватното обучение на новопостъпилите служители, които ще заместят тези от нас, които не желаят да се преместят  (а техният процент е внушителен). Не коментирам компенсациите за напускащите държавни служители, тъй като е видно от проектозакона, че вносителите са се постарали да съкратят максимално този разход. Не е ли по-логично тези средства да се вложат например в данъчни облекчения в региона и в създаване на по-добър икономически климат?

-  В Русе има достатъчно подготвени кадри и тази служба няма да загуби нито един ден, каза министър Дянков. Как е стигнал до този извод; съгласни ли сте с него?

- Това твърдение е несериозно. Много жалко, че министър на финансите, пряко отговарящ за митническата администрация, не знае с какво се занимава Централното управление на най-голямата му приходна агенция и проявява демонстративно пренебрежение към служителите. Специалисти се изграждат с години. Митническата материя е необятна, особено след приемането на Европейското законодателство. Имаме изключително сериозни ангажименти към ЕС. В тази връзка още в края на 90-те години започна постепенно обучение на кадрите с цел повишаване на административния капацитет и постигането на европейски стандарти, в което бяха вложени не само средства на нашата администрация, но и много европейски пари. Когато има приемственост, не е никакъв проблем да бъдат обучени и новопостъпилите колеги. Но когато в един момент решат да напуснат повече от половината служители в ЦМУ, включително тези на ръководни позиции, тогава в системата ще настане хаос.

- Твърди се, че средната заплата в Агенцията е 1120 лева; излиза, че става дума за доста апетитни служби?

- Може от този месец и да е станала толкова, след като към заплатите ни включиха и процентите за прослужени години. Но силно се съмнявам, защото напр. моята нова заплата е приблизително толкова, а аз съм на висока експертна длъжност и с 23 години трудов стаж. Новопостъпилите при нас млади специалисти без трудов стаж са със заплата около 450 лева. Реалното увеличение на заплатите сега е с около 40-50 лева.

-  А правят ли се опити за политизация на протестите?

- Това категорично не са нашите намерения. Считам че като държавни служители с протестите си защитаваме основно финансовите интереси на държавата по време на финансова и икономическа криза. Ще бъде жалко, ако определени политически партии се възползват от нас.

- Децентрализацията на властта трябва да се направи постепенно, беше казал преди известно време директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. На какво мнение е той сега, след като тогава определи реакциите като вид социологическо проучване дали идеята е добра.

- За позицията на г-н Танов четем основно в медиите, така че не знам по този въпрос нищо повече от Вас. Можем само да предполагаме, че той е поставен „между чука и наковалнята”, тъй като от една страна е представител на изпълнителната власт, а от друга – като директор на Агенция „Митници” - си дава ясна сметка, че ако бъде извършено това преместване, ще бъде реално за дълъг период от време блокирана работата на една най-важните приходни агенции в държавата, отговорна за постъпленията в бюджета.

- А съзирате ли в "заменката" на частна бизнес сграда в Русе, която стои празна, със сградата в София някакви финансови интереси и най-вероятно комисионни?

- С колегите ми бяхме шокирани когато в интервю на г-н Танов по БНР чухме, че в министерство на финансите има оферта от частна русенска фирма, предлагаща ни подходяща сграда в Русе срещу тази в София. И доколкото ни е известно, това е единствената оферта, предоставена на МФ. Без да сме специалисти по недвижими имоти можем да се досетим, че има съществена разлика в цената на застроен квадратен метър в центъра на София и в периферията на Русе. Още повече, че наематели за  луксозната бизнес сграда клас А в град Русе не чакат на опашка. Може би министърът е заинтересован не от съживяването на Русе и региона, а от подпомагането на бизнеса на определени бизнесмени.

- В крайна сметка: в Русе или на ново поприще?

- Знаете ли, този въпрос си задавам непрекъснато през последните месеци. Работя в системата на Агенция „Митници” от 1994 г. и много обичам работата си. Вложила съм в нея душа и сърце. Убедена съм, че с моите колеги сме допринесли много за държавата и обществото. Постигнали сме изключително високо международно признание. Но това е работа в екип, а добрият екип се създава с години. Дори и да остана, когато повечето ми колеги напуснат, а такива са техните намерения, ще ми бъде невероятно трудно да изпълнявам задълженията си както досега. Освен това в София са моят дом, моето дете и възрастна майка, моите приятели, целият ми живот. Нямам представа каква работа мога да започна на 47 години, но ще опитам да се реализирам на ново поприще.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама