АКТУАЛНО


Хайде на дините, че заминаваме за Испания!

11 14524 05.08.2012
Хайде на дините, че заминаваме за Испания!

Заминавам за Испания до месец. От дини не мога да се прехранвам, разказва Пламен Димитров. Проблема според него не е в реколтата, много е добра даже тази година. Просто в България не си струва да се живее.


Пламен е опънал тента след околовръстното на София по пътя към Костинброд. Дини, пъпеши, прах от пътя и кола, спряна зад щанда, покрита с кашони, за да й пазят сянка. Така изглежда работното му място, на което и спи, както мнозината други, които са в динения бизнес.
Пламен Димитров
Пламен Димитров на работното си място

Пламен Димитров се връща от Испания 2010 г., след като е работил близо 5 г. в строителството по южния бряг на Испания в град Фуенхирола. Съжалява, че изобщо си е дошъл. „За този, който не го мързи, винаги ще има работа”, коментира той затегнатия трудов пазар в средиземноморската страна. „Тежка е работата наистина, но в почивните дни си лежа на плажа. 1500 евро ми стигаха за квартира, плащане на сметките и за храна.” Бил заедно с жена си, а там му се ражда и дъщеря. Без да се замислят, я кръщават Паола, за да се впише навсякъде. В момента е на четири години и Пламен бърза да замине първо той, а след това да ги вземе и тях и повече да не се връщат в България. А Паола да започне първи клас на испанска земя.  

Дините ги дава за 50 ст., пъпешите за 1,20 лв.,  от Силистра са. „Карах ги преди с ТИР, сега вече и бус е достатъчен.” Надява се да успее да избие разходите си, печалбата най-вероятно ще е нищожна. Клиентите му са малко. За сметка на това са щедри на бакшиши, само богати спират.

Народът е беден, а динята не е продукт от първа необходимост. За толкова слабо търсене си спомня единствено, когато през 2005 г. по медиите тръбяха, че дините се инжектирали с урина. „Не мога да си обясна, на кого му трябваше да я пуска тази дивотия като слух”, възмущава се Пламен.

Мнението му се потвърждава и от Кръстьо, дългогодишен производител на дини, пъпеши и тикви. „Когато целостта на кората бъде перфорирана дори и от бодилче на полето, динята до дни загнива и вкисва”, обяснява той. „А дори и да е истина, за какво количество урина говорим за обработка на цялата реколта”, чуди се той.

Кръстьо се занимава с отглеждане на карпузи, както наричат динята в Пловдивския край, от 22 г. Вдъхновява се за това начинание след сватбата си. „Стори ми се идеалният семеен бизнес”, казва той. Земеделската работа му е в кръвта, тъй като родителите му отглеждали оранжерийни домати. И не сбъркал. Днес освен жена му Галя в изхранването на семейството помагат и дъщеря му Геновева, която е на 22 г., и синът му Георги, на 20 г. Разделили са се на два екипа. Жените продават на „Четвъртък пазара” в Пловдив, а Кръстьо и синът му са по полската работа.


Кръстьо на бостана в Граф Игнатиево

Всяка сутрин са в 8 часа на бостана до с. Граф Игнатиево и пълнят около  тон. Не се оплакват от липса на търсене. За толкова време си е създал име. Събота и неделя, когато са най-силните дни на пазара, успяват да продадат по камион на ден, търсят им по 40 ст. на кило.

Земята, която използва, е под аренда: „Няма смисъл да се купува собствена, защото е важно всяка година да се сменят посевите, за да се облагородява почвата.” За 1 дка под аренда плаща 25 лв. 10-те дка, които засява, му излизат 250 лв.

Кръстьо уверява, че родната продукция не се третира с генни препарати. „Това се налага в по-студените държави, където карат плодовете принудително да зреят. Тази година например е толкова слънчева, че се моля за някой облачен ден.” Иначе дините не обичали дъжд. Предпочитали висока температура и сух климат и да бъдат поливани равномерно.      

Препаратите, с които се третират посевите, са основно срещу три вида причинители на болести – различни видове насекоми, в жегите се появяват акарии по листата, които изсмукват сока им, а  когато е много влажно, страдат от гъбички. Цените на препаратите варират между 4 лв. и 10 лв. за дка. За сергията, която ползват на пазара, плащат 160 лв. на месец. Това е направо евтино, сравнено с цените в столицата.

Кадрие е от Добрич, но ще изкара цялото лято до дините на ъгъла на бул. „Захари Стоянов” в София.

baba Kadrie  Кадрие е от Добрич, но изкарва летата в    София, продавайки диня

За място от 10 кв. м тя плаща 450 лв. на месец наем на общината. Тя също се притеснява за парите, които ще изкара. Последната успешна година, която си спомня, е 2009 г., когато е успяла да продаде 20 т.

Именно заради малкия интерес не може да си позволи цена по-ниска от 0,60 лв. за килограм кримсон – най-разпространения сорт.

За Митко Бонифаса и Тошо Турчина, чист българин, от Гълъбово 20 т за сезон би било трагедия. Миналата година са продали 750 т, което е около 33 тира. До този момент са на 18-ия ТИР с дини. А успехът им навярно се дължи на настроението, с което продават.

Тошо Турчина в действие

Техният вилает е по западната дъга на околовръстното шосе, малко преди началото на магистрала „Люлин”. На въпроса какво става с дините тази година, Бонифаса отговаря: „Едните стават, другите падат.” А именно – вносните се продават по 0,50 – 0,60 лв. за кило, а българските за все по-малко, като стигат 0,30 лв./кг, за колкото вече ги продават.

И чужденци се спират често. Искали за 50 евроцента да им дават една и да бягат, разпалено разказва за наглостта им Тошо Турчина.  В този момент се спира клиент, а офертата към него е: „Давай 5 лв. и вземай тези два пъпеша”, чиято цена иначе е 0,90 лв. за кило.

А хубавото на сергиите по пътищата е, че работят денонощно. Тошо Турчина и Митко Бонифаса също спят на „хотел на четри гуми под звездите”, подобно на всичките си колеги и едва ли биха върнали клиенти и в малките часове, стига да успеете да ги събудите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама