НОВИНИ


Почват внезапни проверки на търговци на зърно

42 5747 07.08.2012
Почват внезапни проверки на търговци на зърно

Високите изкупни цени на зърното предизвикаха раздвижване на данъчните и МВР. Оттам започват проверки на производителите и търговците на зърно в цялата страна.


Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов целта е да се провери коректно ли се плащат данъци и да се предотврати евентуално източване на ДДС, за каквито действия имало сигнали в службите.

По думите му проверките започват от Варненски регион и ще обхванат цялата страна. Ще се проверяват кораби, ТИР-ове, складове и всички по веригата. Измамите от този тип нанасят щети на републиканския бюджет за милиони левове, обясни министърът.

524 000 тона зърно са изнесени от началото на жътвата. 90% от този износ е бил за Европейския съюз, а останалите 10% за Близкия изток. В момента реколтата се изчислява на 4,1 млн. тона зърно.

Министърът увери, че засега не се забелязва увеличение на цената на хляба. Не би трябвало да има и в близко бъдеще.

Найденов успокои производителите, че стоките, които са на промоция в търговските вериги, са само български продукти. Според Найденов, ако се увеличи потреблението именно на тези хранителни продукти, съответно търговските вериги ще ги поръчат, логично от същите производители.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама