НОВИНИ


300 лв. за един SMS - българско творение

3 5741 10.08.2012
300 лв. за един SMS - българско творение

Деца масово ползват телефоните на родителите си, за да напредват в играта, която им гълта пари, без да се усетят.



300 лв. за един SMS - това се плаща в игра за деца. Българските малчугани са масово зарибени, в същото време сметките за телефон на родителите им стават все по-големи. Става въпрос за българското творение LadyPopular, което жъне успехи в цял свят не само сред малките момиченца, но и сред големи жени, четем във в. „Телеграф”.

Целта на стратегията в играта е лейдито да поддържа възможно най-висок стандарт на живот. А за да минава от ниво в ниво, трябва или да се мъчи с участие в трудно преодолими игри, или просто да си купи диаманти, с които да плаща за глезотиите си. Такъв диамант, купен в играта, струва на родителите 300 лв.

 

Покупката на диаманти обаче е съвсем реална с истински пари и с истински механизми за плащане. Играта предлага пакети с оферти, съдържащи различно количество диаманти и съответно на различна цена. Актуалните към днешна дата пакети са промоционални. Най-малкото количество, закупени диаманти, може да бъде 115. Към тях се предлага бонус от 12 диаманта, а цената на офертата е едва 2 лв. Пакетните предложения обаче достигат до 300 лв. за 25 000 диаманта с още 2500 като подарък. Плащането чрез мобилен телефон може да стане по два начина. Единият е с изпращане на съобщение, съдържащо специално получен код. При втория пък единственото нещо, което трябва да направи играчът, е да се обади на описаните телефони и да въведе получения персонален 4-цифрен код след гласово съобщение. И двете опции са напълно достъпни и елементарни като изпълнение. Като се добави и фактът, че почти всяко малко дете днес има собствен телефон и без проблем може да се справи с тези два начина на плащане, без много да му мисли, то резултатът в някои от случаите може да се изразява в шокиращи сметки за GSM.

Такова оплакване е подадено преди известно време в Комисията за защита на потребителите. Жалбоподателката е българка, живееща в чужбина. Тя трябвало да плати огромна телефонна сметка, натрупана на личния й номер от собствената й дъщеря. Детето ползвало телефона на майка си, за да си купува диаманти и да напредва в играта, без да осъзнава колко пари харчи. От Комисията за защита на потребителите съобщиха, че след разглеждането на сигнала парите на жената са възстановени.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама