ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 19 март

0 4213 18.03.2008
Пресата на 19 март

Вестниците пишат за ареста на зам.–началника на ГДБОП след скандален запис; за трите версии за "изгорелия" шеф на антимафиотите; за главата на двойния Феим; за слипове за отслабване.


След скандални записи прокуратурата нареди арест на зам.–началника на ГДБОП, четем в 24 часа. 

Според информирани източници на “24 часа” арестуваният зам.-началник на ГДБОП Иван Иванов, известен в МВР като Иван Рилски и бивш шеф на Икономическа полиция, е бил засечен в разработка на антимафиоти срещу видни босове на организираната престъпност, свързана с крупна контрабанда на горива. Рилски е имал среща с един от хората на босовете в курорта Боровец в началото на октомври м.г. На въпросната среща Иванов разказва на човека, който е бивш борец и има прозвище на сладкиш, че се готви проверка срещу негови босове. Покрай тази операция Иванов е записан и в разговори с алкохолни бизнесмени от Южна България, специализирани в производство, внос и търговия на спортни напитки.Те имали складове по всички граници. Сред босовете бил и мъж с прозвището Бат Генчо и собственик на алкохолна фирма в родопски град.

Три версии за "изгорелия" шеф на антимафиотите, тиражира Пари. 

Три са кръговете, които биха могли да бъдат проверявани за "тесни отношения" с МВР, след като беше арестуван заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов, твърдят източници на в. Пари. Според тях става въпрос за производител на алкохол, фирми, работещи в този бранш, които са собственост на бивши служители в системата на МВР.

ДСБ и СДС искат отстраняване на министър Румен Петков, четем в Дума.

Министър-председателят Сергей Станишев незабавно да отстрани от длъжност вътрешния министър Румен Петков заради прикриване на корупция и да предложи на президента да освободи главния секретар на МВР Валентин Петров, настояха вчера ДСБ и СДС. Ако премиерът не предприеме тези действия, от партията ще се обърнат към опозицията в парламента за обща реакция, както и ще подадат сигнал до ЕС, заплашиха от ДСБ. Искането е абсолютно несъстоятелно и немотивирано, коментира по-късно говорителят на БСП Ангел Найденов. Според него исканията са неоснователни най-малко заради факта, че преди задържането на зам.-директора на ГДБОП има заповед за отстраняването му от длъжност именно от Румен Петков. Вътрешният министър нееднократно е декларирал готовност за сътрудничество във връзка с органите и структурите на ДАНС и с прокуратурата, както и готовността на службите на негово подчинение за изясняване на истината и всички обстоятелства около лица, за които има достатъчно доказателства, независимо от техния пост и позиция, каза още Найденов.

Парите от ЕС спрени заради организираната престъпност, информира Дневник. 

В България функционира цялостна система за източване на средства от еврофондовете от фигури, свързани с организираната престъпност и покровителствани на най-високо ниво във властта. Това е причината за спирането на средствата по предприсъединителните фондове, научи "Дневник" от източници, запознати с тежките разговори между София и администрацията в Брюксел. Те започнаха след обявеното спиране на средствата по трите предприсъединителни програми - ИСПА, ФАР и САПАРД, и поисканото въздържане от подписване на договори за проекти от програмите "Транспорт" и "Регионално развитие", които се финансират от структурните фондове на ЕС. Подозренията за покровителство на най-високо ниво върху престъпни схеми се задълбочили след бездействието на българските власти по разкритата от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ международна схема за злоупотреба с пари на САПАРД с българско участие на стойност 7.5 млн. евро. Представители на службата, която продължава разследванията и по други сигнали за злоупотреби у нас по тази програма, се опасяват, че "чадърът" обхваща високите етажи във всички власти - съдебна, изпълнителна, законодателна и президентска.

Съдебен лекар №1 продавал органи, ужасява Стандарт.

Шефът на Съдебна медицина към Александровска болница д-р Станислав Христов бе арестуван за незаконна експлантация на вени, тъкани и кости. Той е правел това преди аутопсията на телата, съобщи прокуратурата вчера. Според обвинението става въпрос за 98 категорично доказани случая, а се работи по още 500. Христов сам извършвал експлантациите на тъкани на починали при алкохолно отравяне, катастрофи, самоубийства, трудови злополуки и др. В други случаи давал устни нареждания на подчинени. Някои тела са били на жертви на престъпления, обясни прокурор Гроздан Грозев. А при незаконните операции са заличавани следи, нужни за разследването. Проверката в Съдебна медицина започнала още през 2006 г. по показания на подчинени на Христов. През 2007 г. е образувано производство, а в понеделник бе повдигнато и обвинение срещу медика. Вчера съдът го остави под домашен арест. Прокурор Грозев бе категоричен, че целта на незаконното експлантиране на тъкани е да се получат незабавно пари. Има данни, че органите са изнасяни в САЩ.

Прокуратурата поиска отмяна на данъците в София, пише Дневник. 

Градската прокуратура е поискала от Административния съд в София да отмени наредбата на Столичния общински съвет за местните данъци. Според обвинителите тя противоречи на Закона за местните данъци и такси. Освен това от прокуратурата настояват съдът да спре действието на наредбата докато не реши окончателно дали е законна. Основните аргументи на обвинителите са, че наредбата на Столичния общински съвет е оповестена след 29 февруари, а това е крайният срок за влизането й в сила. Друго нарушение, което се посочва в протеста, е, че само седмица след като са гласували размера на данъка върху превозните средства общинарите, са го променили. Според прокуратурата е недопустимо в рамките на годината да се променят данъците.

Парното поскъпва с 20 на сто от юли, стряска Монитор.

Цената на топлоенергията ще бъде увеличена с около 20 на сто от 1 юли. Причината е предстоящото поскъпване на природния газ с около 13 на сто от 1 април, съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов вчера. В никакъв случай няма да позволим цената на природния газ от 1 април да се повиши с 32 на сто, каквото е предложението на "Булгаргаз". Вероятното поскъпване на синьото гориво, което ще разреши ДКЕВР, ще е около 13 на сто, като комисията този път няма да намалява заявените количества от газовата компания и при това тя за първи път ще получи 3 процента печалба. Докладът на регулатора с проекторешението за цените на синьото гориво от април е готов. Ще го обсъдим в началото на идната седмица. Едва след това ще вземем окончателно решение, категоричен е Шушулов. Поскъпването на природния газ ще доведе и до увеличение на цената на топлоенергията с 20 на сто, прогнозира Шушулов. По-голямото увеличение за цените на парното е заради това, че идва от това, че тарифите на топлофикациите не са променяни от миналия юли, а междувременно природният газ поскъпва на всяко тримесечие. Шефът на ДКЕВР обаче се застрахова, че е възможно цените на парното да се окажат различни, тъй като все още топлофикациите не са подавали заявления за промяна на тарифите. Исканото от "Булгаргаз" повишение на природния газ за периода 1 април - 30 юни 2008 г. е със 117.08 лв. до 482,18 лв. за хиляда кубически метра без ДДС.

ДПС иска главата на двойния Феим, съобщава Стандарт. 

Хора в ДПС искат оставката на Феим Чаушев заради двойната самоличност на зам. външния министър. Лидерът Ахмед Доган ще привика на разпит Феим Чаушев. Зам.-министърът е в командировка в Африка до 24 март. Кацне ли в София обаче, ще трябва да дава обяснения на Сокола, от чиято квота е във властта, уточниха депутати от ДПС. Според тях срещата на четири очи най-вероятно ще е проформа, а Доган почти сигурно ще отстрани Чаушев независимо от обясненията, които ще му даде. Причината е, че скандалът, заформен от дипломата, носи негативи на самото движение.

Признаваме Косово за държава на 20 март, разбрал е Дневен Труд. 

България ще признае Косово на 20 март. Това ще стане на редовно заседание на Министерския съвет. В сряда по обяд България, Унгария и Хърватия ще излязат с обща декларация, че признават новата държава. Посланикът на Сърбия Данило Вучетич ще бъде извикан в българското външно министерство, за да бъде информиран за решението ни за признаване на Косово.

Петима души умират от инфаркт всеки ден, изчислява Новинар. 

Петима българи умират всеки ден от инфаркт, показват данните на Българското кардиологично дружество. Според статисттиката 12 000 българи годишно претърпяват инфаркт, като за 1800 от тях изходът е летален, съобщи проф. Цветана Кътова, председател на дружеството. Най-честият проблем при инфарктите е неправилното лечение, тъй като нерядко лекарите предписват недостатъчна дозировка от необходимото лекарство. От друга страна, причини за стенокардията и инфаркта са липсата на здравна култура, тютюнопушенето и нездравословното хранене, съчетани с липсата на движение, смятат лекарите. По данни на Българското научно дружество по хранене и диететика около 40 на сто от българите са с наднормено тегло, като половината от тях страдат от затлъстяване.

"Зимата между успеха и провала", коментира Пари. 

Зимният туристически сезон е към своя край, но все още няма еднозначна оценка дали беше успешен. Доволните и недоволните са почти 50 на 50. Очакванията бяха за ръст от поне 10% заради снега и новите или реновираните ски съоражения, но показателят се увеличиедвас 3.8%.

600 българи ще работят в ЕС до 2011 година, радва Монитор.

600 българи трябва да работят в институции на Европейския съюз до 2011 година. Това обясни вчера еврокомисарят ни по защита на потребителите Меглена Кунева. До момента техният брой е 259, като 181 работят в Брюксел. Българите са намерили работа в структурите на общността чрез европейската служба за подбор на персонал - ЕПСО. "В момента съществува преходен период, през който точно определен брой българи могат да бъдат назначени в тези структури", допълни Кунева. Работещите в европейските институции получават месечни заплати от 2472 до 4052 евро според длъжността, която изпълняват. ЕПСО има 3-степенна система за подбор на служители. На първия етап кандидатите се явяват на три онлайн изпита за проверка на познанията им за работата на администрацията в различните структури на ЕС. Одобрените преминават през писмени тестове, на които трябва да покажат и специфични знания и умения. "Най-добрите се явяват на интервю. До третата фаза достигат около 15 на сто от кандидатите. Необходимо е кандидатите да владеят поне два чужди езика", обясни и директорът на службата Дейвид Беърфийлд. Той допълни, че в края на изпитната процедура ЕПСО прави списък с одобрените кандидати, който е валиден от 1 до 3 години.

Слипове помагат за отслабване, оповестява Новинар.

Японска компания създаде мъжки слипове, които помагат за сваляне на излишните килограми. От три години фирмата успешно продава подобно дамско бельо, но сега се ориентира и към силния пол. Според проучване на компанията само 47% от господата полагат някакви усилия да не надебелеят. Новите гащи са направени така, че принуждават човек да използва повече коремните си мускули и да стои добре изправен при ходене. По такъв начин само с разходка мъжете ще могат да постигнат резултати, за които иначе трябва активен спорт.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама