ЪNDERGROUND


Ф. Марковска не спря да сочи виновниците за терора на македонските българи до последно

29 41596 28.08.2012
Ф. Марковска не спря да сочи виновниците за терора на македонските българи до последно
Филимена Марковска

Преди три дни вдовицата на Венко Марковски го последва в отвъдното. На 26 август, т. г. почина видната българска общественичка от Велес Филимена Марковска - съпруга на българския поет от Скопие Венко Марковски. Нейни внуци, синове на загиналия й в катастрофа син Миле Марковски, който беше поет и журналист, са небезизвестните Игор и Вени Марковски. Дъщеря й, Султана, е концертрираща пианистка.



Самата Филимена е авторка на редица статии, отпечатани в сп. "Македонски преглед", (издание на Македонския Научен Институт в София) и на още непубликуваните спомени за поета "Ням свидетел". Тя до последно участваше в различни обществени и културни прояви, свързани с Македония; екип на Frognews.bg я видя и на премиерата на книгата на македонския писател Младен Сърбиновски "Шашма".

Съпругът й Венко Марковски е поет, но и един от създателите на т.нар. македонски книжовен език. Поръчката за това нелепо творение, пръкнало се през лятото на 1944 г. в манастира "Прохор Пчински", е коминтерновска, но впоследствие самият Марковски е хвърлен от скопските комунисти сърбомани в концлагера "Голи Оток" като интелектуалец с българско самосъзнание, защото не го е криел. Като член на тази комисия по създаване на въпросния псевдоезик, той се бори за запазването на българската гласна Ъ и не се съгласява да се вкарват сръбски букви в измислената македонска азбека. Вече в България, в книгата си "Кръвта вода не става" Марковски подробно се спира върху корените, изворите и конструирането на т. нар. македонския език.

Ето какво разказа наскоро Филимена Марковска за терора над македонските българи:


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама