НОВИНИ


Отиде си художникът В. Тулешков, който не се уплаши от „Октопода”

19 11273 30.08.2012
Отиде си художникът В. Тулешков, който не се уплаши от „Октопода”
Венцислав Тулешков

Напусна ни художникът Венцислав Тулешков. Творец, който през целия си живот се опитваше да гради в картините си Храма – не материалния, а този, който е в човешката душа. Такъв ще го запомнят приятелите и почитателите – търсещ, чувствителен, ироничен, коректен...


Негови картини са в частни колекции в Белгия, Франция, Гърция, Кипър, Сърбия и др.

 

Венцислав Тулешков е роден на 8 май 1943 г. в град Левски. След като завършва средно образование в родния си град и службата в армията, учи в Техникум по приложни изкуства (Техникум по художествени занаяти) – София. От 1970 г. работи като директор на Художествената галерия в родния гр. Левски до 2005 г.

Член на СБХ – секция „Живопис”. Има 28 самостоятелни изложби и над 100 участия в общи изложби у нас и в чужбина.

Негови картини притежават Националната художествена галерия – София, Художествените галерии в Плевен, Габрово, Сливен, Добрич, Каварна и много частни колекции.

Венцислав Тулешков - "Храм"

 

„Храмът! Така Венцислав Тулешков е нарекъл последните си живописни тревоги. А там където има Храм, има и Път към него. Пътят на Вильо е необичаен и труден. Изтънчената чувствителност и борбата за оцеляване, често са се срещали и разминавали. За щастие житейските нужди не са пречупили артистичните амбиции на автора, само са ги направили по-тревожни и по-дълбоки, а Храма на автора - по-топъл и по-добър.

Венцислав Тулешков е открил своя Храм на спасението. Един Храм, в който тревогата, болката и надеждата са негови духовни служители. Художникът им е доверил сърцето си, с много вяра в пластическия живот на картината. А това вече е една възможност за всеки, който пътува към света на неуловимото с тревожната опитност на една определена живопис. Една възможност и за автора и за пътниците към неговия храм.”

Светлин Русев

 

Венцислав Тулешков - "Домът"

 

За съжаление пътищата на Тулешков и Русев се разминават, когато започва делото „Октопод”. Тулешков е прокурорски свидетел в процеса срещу Алексей Петров и ръководената от него престъпна група. Според негови близки в този период той заболява от рак, който според тях е „отключен” от притесненията и предупрежденията, отправяни косвено и директно към твореца. По този начин може да се приеме, че Тулешков е жертва на „Октопода”... Това мнение изразяват и други свидетели по делото.

 

Дано Вильо е намерил най-сетне своя път към храма.

Ден преди да почине той споделя пред свои близки с горчивина, че справедливостта понякога закъснява и се налага да бъде търсена в един друг свят и живот...

 

Сбогом, приятелю!

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама