НОВИНИ


М. Найденов обеща: Цената за кубик дърва няма да надскочи 60 лв.

29 7022 31.08.2012
М. Найденов обеща: Цената за кубик дърва няма да надскочи 60 лв.
Мирослав Найденов

"Моля, без истерии! Всяко домакинство ще може да си купи кубик дърва за максимум 60 лв.", категоричен бе земеделския министър Мирослав Найденов по време на посещението си в Благоевград на сечище на горското предприятие край с. Обел.


 

Найденов покани журналистите в гората, за да видят откъде и как се добива дървесината.

 

"Тъй като не мога да се разпореждам на частните фирми, издадох заповед на държавните горски предприятия за 10% увеличение на добива на дървесина за огрев на населението. Количеството ще задоволи нуждите на всички българи, които тази зима ще се отопляват на печки и камини", подчерта министърът.

 

Според него с тази социална мярка ще се спрат опитите за спекула с високите цени на дървесината. Общините ще се нагърбят с организацията на новата система за снабдяване на хората с дърва.

 

До месец кметовете трябва да изготвят списъци с всички желаещи домакинства, които искат да си купят евтини дърва. Разчетите показали, че кубик добита дървесина от фонд на горските предприятия ще струва между 36 и 40 лв. С транспорта цената нямало как да се повиши над 50-60 лв. Всяко домакинство ще може да добива максимум до 10 кубика.

 

"Така на бабите и дядовците няма да им се налага да дават половината си пенсия за отопление", обясни министърът. Проблем с добива на дървесина в момента е транспортът, тъй като с години в горите не са правени никакви инвестиции. Липсват пътища и затова е необходима високопроходима техника, което оскъпява добива. От министерството вече са се договорили с общините, които са готови да съдействат.

 

Според Найденов новата система за добив на дърва за населението ще позволи на горските предприятия да отворят нови работни места.

"Важното в случая е, че прескачаме посредниците и фирмите, за да не допуснем спекула с цените.


Вероятно от БСП ще ме обвинят, че правя опит да влияя на цените", каза още земеделският министър. Само за тази година за горска инфраструктура и пътища са заделени 40 млн. лв.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама