СВЯТ


Гордост! От "Ню Йорк таймс" ни похвалиха

2 6526 31.08.2012
Гордост! От "Ню Йорк таймс" ни похвалиха

Изданието "Ню Йорк таймс" посвети статия на столицата ни, в която разказва как човек може да прекара 36 часа неусетно, омагьосан от колорита на културата, историята и нравите ни.



Това, което определено прави впечатление на чужденците у нас, на първо място е контрастът на панелените блокове, които ги посрещат на входа на София от летището, с жълтите павета.

На второ място идва мешаната скара. Кебапчетата, наденичките и платата са спечелили комплименти от авторката на статията Кристин Аджудуа. Освен това тя не пропуска да спомене и две от супите, които българите наистина консумираме доста често – таратор и шкембе чорба.

Виното и разнообразието ни от чайове също са включени. Дадени са цени и места, на които всеки може да отпие глътка българско ароматно вино или горещ чай.

В статията на "Ню Йорк таймс" намират място редица културни забележителности, сред които Националния дворец на културата и Музея на социалистическото изкуство, в който чужденците могат да видят черно-бели снимки с пропагандни текстове, както и да си купят шапки и тениски от магазина за сувенири.

Хорото също е включено с думите: "Искате да станете господари на стъпките? Запишете се в групата за 6 лева на урок".

Интерес буди и Мостът на влюбените, по който  хората могат да разглеждат различни изложби, докато се разхождат.

На Женския пазар пък си личи, че авторката е преживяла истинско приключение.

В статията тя описва как българските "бабушки" продават всичко – от картофи до баници на сергии, които нямат ред, а са разпръснати хаотично още от 1909 г., та чак до сега.

Интересното, а и хубаво на фона на всички суперлативи за колорита, сблъсъка на култури, истории и епохи, е, че столицата ни не отнася почти никакви критики. Явно екипът на "Ню Йорк таймс" е бил в настроение...

Нито за неуредица, нито за мръсотия, нито за отношение към чужденците. Те някак избледняват на фона на останалото... Или поне за 36 часа.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама