НОВИНИ


БСП подава сигнал в ОЛАФ за злоупотреба с евросредства

64 6277 02.09.2012
БСП подава сигнал в ОЛАФ за злоупотреба с евросредства
Илияна Йотова

Подготвен е сигнал до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) във връзка със съмненията за злоупотреба с европейски средства от страна на бивши служители на Министерството на земеделието и храните, съобщи евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова.



Цялата документация ще бъде внесена в ОЛАФ в понеделник.

„За съжаление ОЛАФ не за първи път ще се занимава със земеделското министерство и с фонд „Земеделие”. То печели рекордите по сигнали в ОЛАФ. За съжаление цялата тази структура е с доста съмнителна репутация в Европейската комисия”, каза Йотова.

На своята интернет страница ОЛАФ има специален формуляр, в който може да получава анонимни сигнали, тъй като в някои от случаите става въпрос за много големи размери и за злоупотреби с евросредства.

„В тази връзка призовавам всички, пострадали от политиката на земеделското министерство по отношение усвояване на евросредствата, да изпращат своите сигнали в ОЛАФ, тъй като очевидно нито правителството ще вземе мерки в тази посока, а мудността на българската съдебна система за съжаление е част и от забележките, които ЕК има към България в мониторинговия си доклад”, каза още Илияна Йотова.

Жалко е, че се разхищават евросредства от приближени на управляващите в момент, в който България вече загуби безвъзвратно милиони евро по Програмата за развитие на селските райони и за рибарство.

Йотова разкритикува правителство и за това, че не е представило приоритетите, които България трябва да отстоява за следващия програмен период на еврофинансиране. Според нея приоритетите, които България е заявила, са хаотични и неактуални.

"До този момент от българското правителството не ни е дадена ясна позиция какво ние трябва да отстояваме като евродепутати. Смешно и  жалко е, когато идваш на заседанията на различните комисии  и всички депутати имат ясната позиция на родното си правителство независимо от партиите, от които идват. Те защитават всеки един цент, защото чергата се дърпа от всички страни", заяви тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама