НОВИНИ


Роми пренасяли новата пратка от кока

16 5930 04.09.2012
Роми пренасяли новата пратка от кока

Собственици по документи на яхтата, на борда на която бяха открити 500 килограма кокаин, се водят българи роми, които дилърите на кока използват за бушони.



Бандата е била следена месеци наред и ударена в момент на прехвърляне на стоката. Четиримата нашенци бяха арестувани при съвместна операция на родното МВР, испанската полиция и британската служба за борба с организираната престъпност преди 3 дни, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Мулетата на дрогата са трима мъже и една жена. 500-те килограма кокаин мъжът и жената натоварили в една от яхтите на пристанище на южноамериканската държава Суринам преди седмица. Луксозната лодка тръгнала с дрогата към Канарските острови. Там по план коката трябвало да бъде изхвърлена в морето, където друга яхта, отново регистрирана на името на българин, да я закара до испанската провинция Галисия.

С помощта на специални разузнавателни средства и сателити обаче целият маршрут на двете лодки бил следен от властите. Те обаче изчакали втората яхта да отиде до първата, така че участието и на другите двама българи в наркоканала да бъде документирано.

В момента, в който двете лодки застанали една до друга, арестите започнали. За "Стандарт" Цветанов коментира, че двама от задържаните българи на яхтите имат присъди в Испания преди години, когато били заловени за трафик на над 3 тона хашиш.

След успешната съвместна операция испанските власти обявиха, че с нея е била напълно разрушена "цялата морска инфраструктура на българска организирана група за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа".

Последният удар е продължение на операцията по арестуването на 21 български моряци на кораба "Свети Николай" преди 21 дни. Тогава нашенците бяха спипани с над 3 тона кокаин на борда.

"За пръв път се вземат паралелно на абордаж два плавателни съда в открито море и така се постигна пълното разбиване на банда за трафик на дрога", похвали се още вътрешният министър. Той допълни още, че яхтата, превозвала коката, първоначално е отплавала миналия месец от Испания с курс Венецуела, около бреговете на която бил натоварен белият прах. "Т.е. използвана е абсолютно същата схема като при "Св. Николай", чийто екипаж още е в ареста в Мадрид", обясни още МВР шефът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама