НОВИНИ


Нарушение: Излъчват турска радиостанция на мястото на наша

12 5772 04.09.2012
Нарушение: Излъчват турска радиостанция на мястото на наша

В Созопол днес Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) откри, че на честотата на българска радиостанция се излъчва турска.


Председателят на КРС Веселин Божков поясни, че днес са правени измервания в Созопол и Приморско съвместно с турски експерти.

„Ще направим протокол и се надявам максимално бързо този проблем да бъде решен”, посочи Божков. Той допълни, че в последната година е нямало заглушаване на българските станции.

Резултатите от направените днес измервания показват, че в Созопол се чуват 49 български и 102 турски радиостанции. Само една от турските е с разрешително, а останалите се чуват благодарение на топлото време, затоплящото влияние на морето и ефектът на тропосферния вълновод.

В началото на август в Созопол са се чували 56 български и 91 турски радистанции и там картината приблизително се запазва. В Приморско обаче се е променила и, ако в края на юли са се чували 13 български и 113 турски радиостанции, сега се чуват 13 български и 75 турски, коментира още Веселин Божков.

През последните дни от КРС са направени измервания и в курорта „Св. Влас” и Брястовец. Утре отново ще бъдат повторени тези на проблемната честота в Созопол, където са констатирани нарушения, каза Божков.

Според него има прогрес във взаимоотношенията между България и Турция по отношение чистотата на ефира. „Допреди една година RDS - кодовете на турските радиостанции ги нямаше и благодарение на нашата намеса сега идентифицираме кои радиостанции излъчват. Успяхме да убедим турската страна да измени насочеността на техните антени, така че силата на мощността на техните радиостанции да не е директно към България.

На 31 радиостанции са дали препоръка да намалят силата на излъчване. Ние ще използваме всички възможни средства, включително и дипломацията. Направили сме писмени препоръки, че тези проблеми трябва да бъдат решени”, каза още Веселин Божков.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама