НОВИНИ


Забраняват ни тънките цигари; ще пушим вносни

3 6014 06.09.2012
Забраняват ни тънките цигари; ще пушим вносни

От ЕК обмислят да забранят със закон тънките цигари от 2014 г. в целия Европейски съюз. В България те държат 33% от пазара.



Причината е, че заблуждават хората, които ги пушат, да мислят, че в тях има по-малко вредни съставки. Освен тях под мораториум ще бъдат и папиросите с добавки като тези с вкус на мента.

Проектът за директива за тютюневите изделия ще е готова до края на годината. Целта  е да намали употребата на цигари в общността.

България е сред страните, където най-много се пушат тънки цигари, дори и от мъжете, показва проучване на компаниите от сектора. По тази причина българските фабрики инвестират в нови машини за слимс цигари, съобщава „Труд”.

Другите предложения са да се забрани публичното излагане на цигари по магазините и да бъдат уеднаквени опаковките им, така че да не личи конкретната марка.

Според тютюневите компании няма доказателства, че в страните, в които са въведени тези правила, се е стигнало до намаляване на пушенето. В Ирландия и Норвегия, където излагането на цигари е забранено, дори отчитат увеличение на сивия сектор.

В България незаконната продажба на цигари е почти 40% по данни на бранша, а в пограничните райони достига и до 60%.

Чужди компании свалят цени

Две от големите международни компании - JTI и “Бритиш американ табако”, ще смъкнат цените на основните си марки - “Уинстън” и “Ротманс”, показва справка в регистъра за тютюневите изделия на финансовото министерство. Така и двата вида цигари падат под цената на българската “Виктори”, която е втора по пазарен дял у нас след гръцката “Карелия” и се произвежда от “Булгартабак”.

Според източници от пазара новите, по-ниски цени на западните марки показват началото на нова ценова война, подобна на тази през 2008 г., която ще се води в ниския и средния сегмент. След промяната “Уинстън” ще се продава за 4,20 лв., вместо за 4,50 лв., а тези с дължина над 100 мм ще струват вече 4,30 лв. Преди месец компанията намали и цените на “Кемал” от 4,70 лв. до 4,60 лв.

Пред “Труд” от JTI коментираха, че “са твърдо решени да отстояват позициите си на българския пазар”. С нови, по-ниски цени ще бъде и “Ротманс” на “Бритиш американ табако”. Кутията ще струва 4,50 лв. при 4,90 лв. в момента. От компанията обясниха, че това е вътрешно решение и не могат да го коментират.

В момента евтините цигари на цена до 4,49 лв. държат 48% от пазара, а тези в следващия диапазон до 4,60 лв. - 33%. От пловдивската “Кингс табако”, чиято марка “Кинг” се продава за 4,30 лв., обясниха, че не планират намаление на цената. От “Булгартабак” не коментираха до редакционното приключване на броя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама