НОВИНИ


Израел ще обучава български медици на спешна помощ

5 4984 12.09.2012
Израел ще обучава български медици на спешна помощ
Десислава Атанасова Петър Иванов

Проблемът с липсата на кадри в спешната помощ е много сериозен. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.



Според нея причините за тази тенденция са ниското заплащане и изключителната заетост и многото работа на лекарите и медицинските специалисти.

Предприели сме мерки за справяне с проблема, като ще предоставим на лекарите от спешната помощ възможност да специализират всички медицински специалности, за да ги мотивираме, а така и на гражданите ще бъде предоставено много по-добро лечение, обясни здравният министър.

Вчера подписахме четиригодишен договор за сътрудничество с министерството на здравеопазването на Израел,
който влиза веднага в сила, каза министърът на здравеопазването.

Приоритетните области, в които ние активно ще си сътрудничим са няколко. Особено в областта на спешната медицина – те са много напред. Те реагират много бързо и имат добра диагностика, към което ние трябва да се стремим.

Аз неведнъж съм споменавала, че проблемите в Спешната помощ в България са първо, че лекарите там получават много ниски заплати, но бяха увеличени с 18 %. Друг проблем е бързината до достигане на адрес след повикването.

Заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова имаме идея Бърза помощ да има локация на четири места в столицата. Вероятно това ще стане през октомври, включително и МЗ да има локация на Бърза помощ. Друг много сериозен проблем е недостигът на лекари и, че са изключително натоварени.

Сътрудничеството между двете държави е свързана с финансирането на болничните заведения, в областта на заразните болести, в области на високите технологии, в лекарствената политика и други.

С европейско финансиране ние получихме възможност да преструктурираме болници не само големите, но и общинските. 147 милиона лева са предвидени за обновяване на апаратурата в болници – приключили са обществените поръчки. Подписани са договорите със строителите – след време ще имаме много по-добри условия за лечение в онкологията, например, посочи Атанасова. В момента по отношение на компетентността на лечебните заведения сме посочили къде могат да се извършват сложни медицински дейности.

Тя коментира и Националния съвет по цени и реимбурсация, който ще бъде със седалище в Плевен.

„Когато МЗ внесе законопроекта, той предвиждаше това да бъде държавна комисия по цени, впоследствие Съветът по административна реформа, чиито председател е господин Дянков предложиха да се нарече Национален съвет по цени и реимбурсация и да бъде със седалище в Плевен, така, както вече се реализират идеите с преместването на туризма в Пловдив.

Аз споделих, че са получени становища от бизнеса и НПО, че според тях това ще затрудни работата, но НС чрез гласуване надявам се следващата седмица вече ще определи кака ще се нарича органът и къде ще е неговото седалище.

Работата на такъв национален съвет не би се затруднила, където и да се намира в България, тъй като вече живеем във време на дигитални технологии и би следвало електронната обработката на заявленията за реимубирсиране на цените да улесни работата", каза още Атанасова.

Засега няма да има намаляване на ДДС върху лекарствата, заяви здравният министър.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама