НОВИНИ


Делото за влака-убиец отново в съда

1 5124 20.09.2012
 Делото за влака-убиец отново в съда

Апелативният съд във Велико Търново отново заседава по делото за пожара във влака София-Кардам, при който загинаха 9 души. Поредното заседание ще разгледа техническа експертиза за действията на началник на влака Иванка Костадинова, която бе осъдена на 5 години затвор.



На 30 май тази година съдът прие нова пожаро-техническа експертиза, която е изчислила дали шафнерът Георги Георгиев е могъл да евакуира пътниците и да потуши пожара, обхванал кушет вакона за 3 минути и 25 секунди.

Според адвокат Пламен Енчев шафнерът не е виновен за 9-те жертви, защото експертизата е установила, че двата пожарогасителя не са могли да помогнат достатъчно бързо. Освен това шафнерът е бил уведомен за лумването на огъня твърде късно, когато той вече е бил неконтролируем. Адвокатът на пострадалите семейства Йорданка Вандова обаче не смята тази експертиза за оневиняваща.

Великотърновският съд смекчи първоначалните наказания за шафнера и началника на влака Иванка Костадинова на по 8,5 години и 5 години. Апелативните магистрати намалиха присъдите, наложени им от Плевенския окръжен съд. Първата инстанция беше постановила по-сурови наказания – 12 години затвор за Георги Георгиев и 8 години за Иванка Костадинова. Третият подсъдим – бившият заместник-директор на „Спални и специални вагони“ в „Пътнически превози“ на БДЖ Георги Иванов беше оправдан.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама