НОВИНИ


Плевнелиев: Първо доказателства, после ще посочим виновника за атентата в Бургас

15 5291 26.09.2012
Плевнелиев: Първо доказателства, после ще посочим виновника за атентата в Бургас

Росен Плевнелиев за първи път застана пред Общото събрание на ООН. В 15-минутната си реч българският президент постави акцент върху атентата в Бургас и заяви пред света, че ще заловим извършителите и поръчителите каквото и да ни струва това. След това президентът разговаря с репортерът на БТВ Светослав Иванов.



- Пред ООН казахте, че няма да се откажем и да пестим сили и средства, за да стигнем до извършителите и поръчителите на атентата в Бургас. Можете ли да заявите с ръка на сърцето, че сме способни да направим това в близко бъдеще?

- Да, мога да сложа ръка на сърцето и да кажа, че българската държава ще даде всичко от себе си. И това, че ние сме един достоен член на едно голямо демократично семейство на тази планета със сигурност дава резултати. Американските ни партньори, също в Англия, в Израел работят заедно с нас. Нашите институции са на прав път, има доста следи, по които разследването се развива. Убеден съм, че ще намерим тези, които извършиха и вдъхновиха този ужасяващ терористичен акт и тогава след време също, от тази трибуна, ще ги посочим.

- Добре, посоката, в която върви раследването в България, намира ли вече допирни точки с основната теза на израелските власти, изразена няколко часа след атентата, че зад него са Хизбулла и Иран?

- Ние като демократична страна не можем да си позволим бързо да вземаме решения на база на съмнения. Може би това е политически акт, на който сме свидетели от страна на Израел и други държави. Ние сме правова държава. Не можем да посочим някого преди да сме сигурни и да имаме доказателства за това. Българските, американските и израелските служби работят много интензивно. Убеден съм, че ще разполагаме с доказателства и ще посочим извършителите. Много достойно е поведението на българското правителство и на всички представители на държавата, защото не тръгваме лесно по обясненията или по удобния път да посочим някого. Ще си свършим работата, ще съберем доказателства.

- Въздържаме се от посочване с пръст... Казвате добро партньорство с Израел. Как Израел приема факта, че България все още не разпознава тезата за Хизбулла като вярна?

- Имах среща със съветника на Обама по сигурността господин Бренън. Имах срещи с представители на най-високи нива в израелските служби. Всички ни благодариха за отношението на България и начина, по който работим по този атентат. Много лесно щеше да бъде да си измием ръцете и да кажем, че това е проблем на Израел, посочваме някой друг и търсим лесното обяснение. Ние обаче търсим доказателствата и по един много професионален начин се отнасяме към задълженията си да бъдем член на световното демократично семейство.

- Ясно ми е че няма да кажете дали има заподозрян или не. Но все пак... има ли заподозрян?

- ...има сериозни следи които водят в определени посоки. В следващите няколко седмици глобалните служби и кооперирането между тях, ще доведе до сериозен напредък в следствието.

- А резултатите от това следствие ще изненадат ли някого?

- Рано е да посочваме... България е символ точно на обратното. Да си свършим професионално работата, да имаме доказателства и да ги покажем на света. В началото и Израел, и Америка, и Великобритания, очакваха България много бързо да посочи определена посока. Ние заехме твърда и категорична позиция - нека първо видим доказателствата и тогава ще посочим виновните.

- Добре, друг акцент във вашата реч и като цяло във всички речи от първия ден. Кажете, в България.. да не ползваме термина ислямски фундаментализъм, има ли вредни влияния от които да се притесняваме? Питам ви в контекста на делото в Пазарджик...

- Българската съдебна система е независима. Това дело не се води срещу българските мюсюлмани, нито срещу етническата и религиозната принадлежност на когото и да било. Това дело е срещу определени хора, за които има съмнения, че са извършили нещо извън законите. И аз като президент ще спазя конституцията и ще уважа независимостта на българската съдебна система. Тя ще си свърши работата. Днес събрахме много овации, особено с тези текстове в моята реч. Днес на обяда на президентите поне 30 дойдоха да ми стиснат ръката с примера, който ние дадохме за тази част от центъра на София, в която имаме синагогата, джамията и църквата.

- Но все пак ако някой иска да наруши този мир, имаме ли механизми да го спрем? Например, вие сутрин получавате доклад на службите. Има ли нещо, което да ви притеснява?

- Популизмът ме притеснява по-малко отколкото радикализма като такъв. В България нямаме сериозни поводи за притеснение в момента, слава Богу, нашият народ е мъдър и толерантен. Същевременно, много често отиграването на ситуациите, включително и от политици довежда до създаване на изкуствено напрежение. Нашето общество предава от дядото на внука мъдростта на това, на което ние сме символ повече от 1300 години. Толерантност.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама