НОВИНИ


Руски предприемач ще търгува с родно електричество

9 6119 26.09.2012
Руски предприемач ще търгува с родно електричество

Компанията Gunvor, собственост на крупния предприемач от руски произход Генадий Тимченко, е подала молба за 20-годишен лиценз за работа на енергийния пазар в страната. Генадий Тимченко планира да се върне към търговията с електричество, като започне от България, пише вестник "Ведомости".



Според изданието, ДКЕВР предварително е одобрила вчера молбата на Gunvor International B.V. за предоставянето на лиценз за 20-годишно право на търговия с електричество в страната.

Цитиран е и представител на комисията, според когото: ДКЕВР е "започнала процедура за издаване на лиценз. На 2 октомври ще има закрито заседание на комисията, където планираме да приключим тази процедура".

Компанията Gunvor е основана през 1997. Тя е регистрирана в швейцарския град Цуг. Собствениците й са Генадий Тимченко, Торбьорн Торнквист (притежаващи равни дялове) и тръстов фонд, работещ за интересите на топ-мениджмънта на Gunvor. Продажбите на компанията през 2011 възлизат на 87 милиарда долара.

По данни на списание „Форбс” за 2011 г. съсобственикът на Gunvor Генадий Тимченко се намира на 26-то място в списъка с най-богатите хора в Русия.

Много спекулации са правени през годините за възможната връзка между успехите на Gunvor и евентуалното лично познанство между Генадий Тимченко и президентът на Русия Владимир Путин. Връзка, която самият Тимченко и ръководството на компанията са отричали многократно.

Бизнесменът, който има финландско гражданство, след като се отказва от руското през 1999 г., завежда в края на 2008 г. иск към авторитетното британско списание „Икономист” заради публикация за ръста на корупцията в Русия по време на двата мандата на Владимир Путин като президент.

В материала на "Икономист" изрично се твърди, че връзките на Тимченко с Владимир Путин са допринесли за финансовите успехи на Gunvor по време на делата срещу петролния гигант ЮКОС на Михаил Ходорковски.

В резултат на извънсъдебното споразумение издателите на „Икономист” изтеглят през януари 2009 г. имената на Тимченко и Gunvor от материала и разпространяват изявление, в което приемат „уверенията на компанията и нейното ръководство, че нито Владимир Путин, нито други важни политически фигури в Русия имат дялово участие в Gunvor”.

Gunvor е описала своя опит в търговията с електроенергия, предоставила е финансови отчети, потвърждаващи стабилното й положение, и плановете за очакваните търговски обеми през следващите четири години.

Според представител на компанията Gunvor диверсифицира своя портфейл и развива направления, свързани с търговията с други суровини, освен петрол и петролни продукти. От 2009 тя така търгува и с природен газ, биогорива, бензин, квоти за вредни емисии. Компанията продаваше електричество, но през март миналата година обяви, че прекратява тази търговия на европейския пазар заради "тежката текуща конюнктура”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама