НОВИНИ


Витоша отново обхваната от пламъци

1 5060 09.10.2012
Витоша отново обхваната от пламъци
Засегната е и жива гора БТВ

Сигнал за пожар на Витоша е подаден малко след 11 часа, пламъците се разрастват. Първоначално се подпалили сухи треви в местността „Меча поляна” в района над хижа „Алеко”. Огънят в последствие е обхванал и жива гора, поради силния вятър, съобщават от МВР.



В района има голямо задимяване. Поискано е съдействие от Министерството на отбраната, вдигнат е един хеликоптер, който ще окаже съдействие в гасенето на огъня.

Продължават усилията на 70 пожарникари и горски служители за овладяване на огнената стихия в местността. Благодарение на бързите и адекватни действия на екипите пожарът вече е ограничен по два от фронтовете  -  посока Бистрица и в посока Черни връх. Огънят е обхванал около 10 дка. треви и храсти и около половин декар гора.

Това е третият подобен пожар от началото на годината. Последният обхвана терена над пистата Витошко лале преди по-малко от седмица. На 4 октомври пламъците унищожиха около 15 декара растителност в планината над столицата.

Първият за годината пожар на Витоша беше най-сериозен. Той се разпали на 1 юли, продължи около седмица в Бистришкото бранище и унищожи 600 декара от резервата.

Причината за пожара в този случай най-вероятно е човешка непредпазливост. Тепърва обаче разследването установява дали в основата на инцидента стои небрежност или умисъл.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама