ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 26 март

0 4238 25.03.2008
Пресата на 26 март

Вестниците пишат за заверите в Кристал палас; за Галевия удар срещу Петков; за затягането на режима на подслушване от БСП; за бум-а на разводите; за г-жа Саркози гола на търг.


Завери в Кристал палас, разкрива Стандарт.

Тузарският хотел "Кристал палас" е новото място за завери на топченгетата. По обяд вчера на съседни маси там се оказаха най-заклетите врагове под пагон. На едната седяха главният секретар на МВР Валентин Петров и съветникът му Иван Йовчев, на другата - депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, бившият шеф на антимафиотите Ваньо Танов и журналистът от Нова тв Георги Коритаров. Това видя и журналистът от "Стандарт" Димитър Илиев. Час по-късно папарашки снимки на Танов, Атанасов и Коритаров се появиха във всички агенции и сайтове. Фокус написа, че кадрите са от читател. Електронният сайт "Всеки ден" пък съобщи, че също е имал човек в заведението. Той видял как Валентин Петров и съветникът му лично снимат врага с телефон. Скандалът взриви държавата.

Съдии: "Организираната" престъпност в МВР расте, цитира Дневник.

Все повече служители на МВР погазват закона, и то организирани в престъпни групи, а липсата на ефективни присъди и на резултати в борбата срещу корупцията поддържат негативния образ на съдебната власт в обществото. Изводите са от два независими анализа - на Военно-апелативния съд и по поръчка на Съюза на съдиите. Те съвпадат и с критиките на Европейската комисия към България за сериозните слабости в сферата на правосъдието и вътрешния ред. По данни на военните съдии броят на осъдените служители на МВР се е увеличил за поредна година, но броят на делата срещу тях е намалял. Това според магистратите показва, че полицаите все по-често действат в съучастие или в група, когато извършват престъпления. Според съдиите хората, които трябва да преследват престъпниците, сами стават такива поради няколко причини. От една страна, е чувството за безнаказаност и безотговорност. От друга - са слабата подготовка и липсата на ефективен контрол вътре в МВР . Липсва и усещането за ефективен външен контрол от страна на съдебната власт, която продължава да бъде критикувана за нулеви резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Образът на съдебната система в обществото остава изключително негативен, показва изследване по поръчка на Съюза на съдиите.

Галев удар срещу Петков, изсрелва Стандарт.

Втори гол във вратата на МВР отбеляза родното ФБР. След като миналата седмица закопча зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов, вчера ДАНС насочи вниманието върху Румен Петков. Вътрешният министър се е срещал с т. нар. братя Галеви от Дупница, съобщи шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Минчо Спасов. Той се позова на писмо, изпратено му от председателя на ДАНС Петко Сертов. МВР разработва братята. Новината взриви партиите и предизвика серия совалки в държавата. Опозицията пък изпадна в еуфория и скочи с искания за оставката на Петков. Преди още да заглъхне ехото от скандала, избухна нов. Привечер, след разпит във Военна прокуратура, белезници изневиделица закопчаха и китките на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев по четири обвинения - превишаване с власт, злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и укриване на информация за нарушения на служители на МВР. "Стандарт" пръв съобщи вчера, че прокурорите са по петите на генерал от резерва заради аферата Ивановгейт и че до седмица предстоят арести.

БСП застава зад министъра, кроели му шапката, съобщава Новинар.

Няма причина да се поиска оставката на вътрешния министър Румен Петков. Това заяви вчера Ангел Найденов след заседание на изпълнителното бюро на БСП. Според червените срещите на министъра са били само в присъствието на служители или сътрудници на МВР и затова са били уведомени в партията. По думите на Антон Кутев не става въпрос за срещи на Петков с хора от сивия сектор, а за такива, разработвани от службите. По-рано през деня пък от ДСБ поискаха коалиционните партньори на червените - НДСВ и ДПС да вземат отношение по избухналия скандал. От НДСВ пък намериха призивите на тъмносините за "странни". Хората на Сокола пък елегантно се дистанцираха от темата. След скандала със зам.-министъра на външните работи Феим Чаушев, партията била заета с вътрешнопартийни анализи. Освен неговата оствака се очакват още „паднали глави” на ДПС-зам.-министри. Според слухове властимащите умуват върху оттеглянето на Румен Петков от властта.

БСП затяга режима на подслушване, информира Монитор.

Засилване на контрола върху използването на специални разузнавателни средства, разрешението за тях да е по-мотивирано и да не се делегират права за подписване за използването им. Такава промяна в закона за СРС ще предложи БСП, съобщиха източници на "Монитор" вчера. Според настоящия закон вътрешният министър подписва искане за ползване на СРС, а съдът разрешава. С промените се цели още засилване на контрола върху информацията, придобита с такива средства, както и да се увеличи степента на тяхната използваемост, обясниха депутати. Спешните законодателни мерки за затягане на контрола върху следенето и подслушването се наложили след признанието на вътрешния министър Румен Петков, че не е подписвал искане за подслушване и следене на арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов. В момента работна група начело с червения депутат Младен Червеняков изготвя предложенията за промяна в настоящия закон. На заседанието си вчера Изпълнителното бюро на червените е обсъдило и промени в закона за МВР, които предвиждат отделянето на ГДБОП и "Гранична полиция" в самостоятелни дирекции, съобщи говорителят на социалистите Ангел Найденов.

БДЖ започват блокадни проверки на проблемните влакове, предупреждава Дневник.

Български държавни железници" ЕАД започват от 26 март блокадни проверки на някои влакове в региона на София, в които системно пътуват пътници без превозни документи. Проверките ще се осъществяват в продължение на няколко дни от служители на БДЖ и представители на Транспортна полиция, съобщиха от пресслужбата на дружеството. По време на тези проверки на всяка една от вратите на вагоните ще има по един контролен орган, който ще проверява редовността на пътниците от гарите и спирките по маршрута на проблемните влакове. По този начин в тях няма да се допуска качването на пътници без превозни документи.

Чужденци с оферти за новите ни лични карти, пише Дума.

Шест фирми ще минат през конкурс за изготвянето на бъдещите нови документи с биометрични данни, съобщи вчера министърът на вътрешните работи Румен Петков. Първоначално в конкурса са били допуснати за участие 12 фирми, но половината от тях са отпаднали. От шестте допуснати ще бъде избрана тази, която представи технически най-издържан продукт и икономически най-изгоден. Част от фирмите, които участват в конкурса са "Сименс" ЕООД - България, "Саджем" - Франция, и "Алами" - Унгария. До 8 май специална комисия ще бъдат разгледани офертите на фирмите. Комисията ще бъде съставена от 22-ма представители на МВР, ДАНС и МДААР и ще работи в ситуационния център на МВР под контрола на зам.-министър Горан Йонов. Членовете на комисията ще бъдат проверени за участие в корупция и ще пазят в тайна работата си.

В БАН ще лекуват рак без болка, обещава Монитор.

В България до 2 години ще започне лечение на ракови заболявания по безполезнена и щадяща пациента технология. Това ще стане възможно след обновяване на учебния реактор на БАН. Неутронната методика унищожава само туморните клетки без да засегне здравите, защото при облъчването се отделят много малки частици. С обновения реактор на БАН ще лекуваме рак без болка за болните и ще подготвяме кадри за ядрената енергетика. Това каза проф. дфн Йордан Стаменов, член-кореспондент на БАН, след подписването на споразумение между правителствата на Република България и Съединените американски щати. Документът е за предоставянето на 5,5 милиона долара, с които да обезвредим и върнем на Русия опасното гориво от стария учебен реактор в София. Обновяването на съоражението ще бъде завършено до 2 години, ако през това лято бъде извадено и извозено ядреното гориво, сочат разчетите на експертите. Проф. Стаменов посочи, че реакторът е бил изведен от употреба през 1986 година. Той отбеляза, че в тази лаборатория са подготвени първите ни специалисти, които са работили в АЕЦ "Козлодуй". По думите му важно приложение на обновения реактор ще бъде използването му за медицински изследвания и за неутронна терапия за щадящо лечение на ракови заболявания.

Няма готовност за тримесечно отчитане на тока, установява Дума.

Заместник-председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране доц. Валентин Кирчев каза вчера, че няма готовност от страна на електроразпределителните дружества от 1 юли да влезе тримесечното отчитане на електроенергията. То беше обвързано с възможното закръгляне за цената на електроенергията към по-ниска стойност заради по-ниски разходи на дружествата, но от тях зависи дали и кога ще бъде въведено, уточни Кирчев. ДКЕВР смята да въведе нов начин за определяне на квотата на електроенергия за регулирания пазар - от месец за месец. Комисията обмисля още да увеличи квотата за свободния пазар. Към настоящия момент няма внесено нито едно заявление за увеличение на цените на електроенергията - нито от електроразпределителните дружества, нито от ТЕЦ, нито от НЕК, заявиха от регулатора. Според ДКЕВР е рано да се каже каква ще бъде новата цена на електроенергията от 1 юли.

Според проект за Семеен кодекс не делим влог при развод, информира 24 часа.

При развод съпрузите вече ще разчитат напълно на личните си влогове, а няма да ги делят с бившите си половинки. Това предвижда проектът на нов Семеен кодекс, който правителството ще обсъди днес. Сега парите в банка влизаха в имуществената общност, която се поделя при развод. В проекта изрично е записано, че влоговете при заварените бракове ще продължат да се смятат за общи, но могат да се разделят и по време на брака по тяхно желание.

Предричат бум на разводите, научил е Новинар.

Несемейното съжителство е кратковременно и изпълнено с повече насилие, отколкото при двойките, които имат сключен граждански брак. Това е становището на неправителствената асоциация “Общество и ценност”, които представиха вчера петиция срещу промените в семейния кодекс. Тя ще бъде внесена в парламента парарлелно с проекта за изменение на кодекса, съобщи Стоян Георгиев от асоциацията. Според него след приемането на поправките в семейния закон ще настане пълен хаос. Предвидената възможност бракът да бъде разтрогван само от единия партньор ще предизвика истински бум на разводите, каза Георгиев. Той прогнозира, че много мъже и жени ще използват тази поправка, за да упражняват психически тормоз над половинките си. И сега, ако единият е решил да напусне семейството, може да го направи дори и без да иска развод, но не трябва да премахваме правната бариера, защото бракът поражда морална и емоционална отговорност, смятат от организацията. По данни на организацията 60 % от българите вярват в институцията “брак”.

3700 за наследниците на Огнян Дойнов, пише 24 часа.

3700 евро ще отпусне днес правителството на наследниците на покойния Огнян Дойнов. Парите са обезщетение по спечелено в Европейския съд по правата на човека дело. Магистратите в Страсбург са приели за основателна жалбата на бившия член на Политбюро и главен секретар на ЦК на БКП.  

Г-жа Саркози гола на търг, оповестява Стандарт.

Продават на търг голата Карла Бруни. Маниаци ще наддават за актова фотография на френската президентша на 10 април в аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк. Началната цена на експоната е 4 хиляди долара. Черно-бялата снимка на корифея в жанра Мишел Конт е направена преди 15 години. На нея е изобразена изгората на Сарко, заела поза, напомняща за картината на Жорж Сера "Моделите". От "Кристис" обясниха решението си да пуснат на търг снимка на първата дама на Франция с аргумента, че тя е една от най-красивите жени на света. "Това е произведение на изкуството. През 1993 г. госпожица Бруни е била манекенка и това е актов портрет, направен с добър вкус от известен и уважаван художник", заяви говорителка на аукционната къща. Кадърът е от колекция, в която има творби на легендите Хелмут Нютон, Хърб Питс, Ричард Аведън и Лени Рифенщал. Сред фотосите има и голи снимки на манекенките Кейт Мос и Наоми Кембъл.

Не продавайте сега златни бижута, съветна Дневен Труд.

Колко може да вземем за златното си съкровище? Този въпрос в последните месеци си задават все повече хора по света, подмамени от растящите цени на благородния метал. Според публикация на американското издание “Денвър пост” все по-често можели да се видят хора с найлонови пликове, които носят в бижутерските ателиета семейни реликви, венчални халки, гривни, монети, дори зъбни коронки. Подобно нещо не се е случвало от 30 години, отбелязват наблюдатели. У нас все още не носят торби с бижута за продан, но вече се усещало раздвижване сред клиентите. Златната треска е заразна, а и хората имат нужда от пари в брой, коментира вчера шефът на Асоциацията на златарите Димитър Алексиев. “Аз също имам запитвания какво бих дал за едно или друго златно украшение. Но не съветвам никого да разпродава семейното имане, ако няма спешна нужда, каза златарят. В момента цената на грам 14-каратово обработено злато е 23-24 лв. на българския пазар. Към това се прибавя още толкова за работа и крайната цена за клиента става 46-50 лв. на грам. Срещу старите си бижута обаче ще получите по 20-21 лв. за грам. Това показва, че от инвестиция в бижута няма да забогатеете, нито ще можете да направите спекулации, но при нужда ще може да си върнете половината от парите.

Битки се вихриха в “Мюзик айдъл”, разкрива Дневен Труд.

Докато на сцената участниците пеят, зад кулисите музикалните предавания в родния ефир се тресат - или от кавги, или от други емоции. Засега в двубоя за зрители печели шоуто на Би Ти Ви - “Мюзик айдъл 2”, което в понеделник е било гледано от 1,55 млн. души срещу 880 000, предпочели “Пей с мен” по Нова тв (по данни на агенция Тв План/ТНС). Лютата словесна битка между Фънки от журито на “Мюзик айдъл 2” и кандидата за слава Иван Ангелов продължи и снощи, видяха зрителите на Би Ти Ви. Кадрите, заснети след първия голям концерт в понеделник зад кулисите, показаха възмущението на рокаджията от изпълнението на момчето от Айтос. В края му Иван падна на колене пред оркестъра, ужким, за да го поздрави, а по този начин задните му части се обърнаха към журито. “Келеш, затвори си плювалника!”, реагира Фънки, според когото Ангелов пял фалшиво. Останалите от журито обаче го харесаха. Скандалите продължиха и зад кулисите.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама