НОВИНИ


Болниците лекуват инкогнито пациенти

4 5190 12.10.2012
Болниците лекуват инкогнито пациенти

Болниците лекуват въображаеми пациенти, искат пари за изследвания по време на хоспитализация, подготвят предварително епикризи… Това са само част от нарушенията, открити от НЗОК при проверки в 172 лечебни заведения.



Инспекциите са извършени през юни и юли, като проверените болници представляват 63,4% от общо 346-те, които имат договор с касата, съобщава bTV. 21 болници са одитирани повторно.

В 13 от тях е установено, че се лекуват инкогнито пациенти. В момента на проверката, независимо че се водят на лечение, ги нямало. 29 боледуващи не са открити от проверяващите, като само за два случая е изяснено, че са напуснали болницата по собствено желание.

Често срещани финансови нарушения са и липса на журнал за заприходени лекарствени продукти и дарения; заплащане на потребителска такса от здравноосигурени, които са освободени от нея.

Имало и необичайни случаи на празен лист вместо история на заболяването на. Проверяващите засекли и изготвени шаблонна анамнеза и обективен статус за няколко пациента; предварително изготвени епикризи с отбелязване на дата на изписване.

Заради нарушенията, освен санкциите, болниците няма да получат 160 793 лева. 8 197 пък ще трябва да възстановят на касата като неоснователно получени.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама