ГЛАСЪТ


Минеков срещу Рашидов – ринг свободен

36 40345 13.10.2012
Минеков срещу Рашидов – ринг свободен
Паметникът "Цар Освободител"

Не можем без скандали. Този път прекрасен хубав шум се вдигна около Паметника „Цар Освободител”. Цели две седмици. Поводът е ремонтът на скултората на Арнолдо Дзоки. Всички медии трепетно проследиха свалянето на фигурата с коня.



Ефектни снимки и гледка. После настъпи тишина за известно време и изведнъж току си е.а майката. Проф. Велислав Минеков скочи направо „с бутонките” срещу начина, по който се извършва ремонта на паметника.

Вандализъм, брутално, недопустимо. С това се почна и доби популярност кавгата. „Единствената намеса беше всъщност да се почистят някои петна от оксидиран остатъчен цинк и калай, по-скоро грозни, отколкото вредни. Паметникът има няколко наранени места от бомбардировките в София. Необходимо е заваряване при специален режим и предварително заплавен материал на някои малки рани и несъвършенства, допуснати още в първоначалната отливка. Трябва почистване в скрити места и дефектоскопия във връзките на отделните елементи и сглобки. Това са елементарни операции и можеха да се извършат на място.”

 

Министерството на Вежди Рашидов се занимава със строежи, защото така главният мултак може да краде. Това заяви още Минеков.

Излиза, че не е било въобще нужно паметникът да се сваля, а да се закърпи и лъсне на място. Бързо и евтино.

 

"Надежда", автор: проф. Велислав Минеков

 

Кой е Велислав Минеков. Завършил е скулптура през 1986 г. в Художествената академия, в класа на Димитър Даскалов. Специализира металодизайн в Хамбург при проф. Юрген Бирт. В момента е преподавател в специалността "Метал" в Художествената академия. Син на известния ни корифей в областта на монументалната пластика Величко Минеков. Проф. Велислав Минеков се занимава предимно с пластика и металодизайн. С негова помощ са осъществени изложбите на негови студенти "Скрап" (2007) и "Живи в метал" (2010). Проф. Велислав Минеков има самостоятелни изложби в Турция и Германия.

 

Той участва в голям брой международни симпозиуми и конкурси за скулптура.

Това е написал самият творец в личния си сайт.

 

Негови колеги казват, че е много чувствителен и силно амбициозен. Все положителни качества. Казват също, че ако партията на Меглена Кунева, в която членува проф. Минеков, влезе във властта чрез някаква коалиция – с БСП и ДПС например, той ще е следващият министър на културата. Събитието щяло да се отзнаменува със съдебни дела срещу Вежди Рашидов.

 

За какво всъщност става дума. Велислав Минеков е член на СБХ, скулптор, който е ползвал същата леярна. Баща му, големият Величко Минеков – също. Била такава, била онакава, но друга няма. В тази отливат най-големите имена в монументалната скултура. Парите за реставрация на паметникса дава руският президент Владимир Путин. Чрез депутата от неговата партия „Единна Русия” Андрей Скоч и фондация „Поколение”. Същата фондация планира средства и за ремонт на паметниците на руските освободители в района на Плевен. След избухналия скандал това може и да не се случи. Фондът досега е инвестирал над 120 млн долара в паметници на руските воини в Китай, Сърбия и Унгария. В нито една от тези страни не е имало скандал като този у нас. 

 

Екипът на проекта отхвърля категорично обвиненията на Минеков като безпочвени и ги определя като политически. Архитект Любомир Петров, който е координатор на проекта, смята, че възстановяването на целия комплекс на паметника може дори да надхвърли предвидените средства, защото става въпрос за много сложен реставрационен процес.

Асоциацията на реставраторите на свой ред обяви, че не са следвани законовите процедури и поиска спиране на работите до изясняване на случая. Председателят на организацията Стефан Белешки заяви, че “в закона ясно е казано, че дейностите по консервация и реставрация, когато става въпрос за художествени ценности, какъвто е този паметник, би следвало да се ръководят и да се извършват от специалисти с магистърска степен по реставрация, придобита след пълен 5-годишен курс".

Реставраторите са учудени от рязането с флекс на краката на коня. Според Белешки това е абсурдно и брутално отношение към паметника.

Кметът на София Йорданка Фандъкова моментално реагира и заяви, че ще възложи проверка. "При всички случаи всеки сигнал, който се изнася, се проверява", казва Фандъкова. Това обаче не е достатъчно. Проверката трябва да се направи час по-скоро и да бъде обявен резултатът. Българите трябва да са наясно какво става наистина. Ако Минеков е прав - да се признае. Ако не е - да се каже ясно.

 

“Никой самоволно не си е позволил да обновява монумента. Изминаха много месеци на съгласувателни процедури с различните институции,  преди да започнем реалната работа”. Това са думи на Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите, които са инициатори на реставрацията на паметника. Той е категоричен, че паметникът ще бъде готов през януари 2013 г. Плановете са за отбелязването на 135-годишнината от Освобождението на България на 3 март обновеният паметник да бъде официално открит.


“В процеса на реставрационни дейности продължават да се откриват нови и нови дефекти, които трябва да се оправят. Изчезнали са различни елементи от паметника. Липсва кания, юзда и други. Те са отнети от монумента при престоя му на площад Народно събрание“, каза  още Глосов.

 

„Направени бяха най-различни спекулативни твърдения. Пикантно е да се "открие" монументът в "селски двор", "за скрап" и т.н. Но тези твърдения не са верни. Фигурата е там, където ще се извърши една важна част от работата. В последно време именно това е мястото в София, където се отливат фигурите от метал. Там са направени много от творбите, които красят домовете, музеите и улиците на България. В София се ползваше и леярната на СБХ в "Илиянци", но за съжаление тя вече не функционира”. Това е мнението на зам.-столичния кмет по култура Тодор Чобанов.

 

Изложба на Вежди Рашидов

 

Своята дума каза и министър Рашидов. „Карате ме да коментирам глупости. Дайте да говорим за по-важните неща. Какво означава изчукват коли? Това си е леярна. В леярната се чука метал, чукат се камъни. И това е една добра леярна, където от 20 години се отлива почти всичко поради липса вече на други леярни. Паметникът на Цар Освободител се реставрира в единствената професионална леярна в столичния квартал Требич.”

 

Минеков обичал да казва, че Рашидов слугувал на Борисов и дори бил нещо като негов шут. А какъв е той на Кунева?... Словото не е силната страна на скулторите. Не е лошо да са по-внимателни с него.

 

Инициативата за изграждане на паметник на руските освободители принадлежи на Поборнико-опълченската организация, която на конгрес през 1898 г. взема решение за съставяне на комитет, който да поеме работата по изграждането му. Съставя се комитет „Цар Освободител Александър ІІ” с председател Стоян Заимов. Комитетът провежда конкурс за проекти за паметник, който се печели от италианския скулптор Арналдо Дзоки. Строежът започва на 23 април 1901 г. и завършва на 15 септември 1903 г.

 

Парите се събират от дарения. Много българи, бедни и заможни, дават своята лепта за изграждане на паметника.

 

Въпросът е дали сегашните крамоли не са плод на лични амбиции - Минеков срещу Рашидов. И така да е, не е лошо. Когато избухват скандали обикновено на светло излизат детайли, които иначе остават скрити от обществото. Така научихме, че парите за реставрацията идват от Путин и Скоч, а критиките – откъм партията на Кунева.

 

Помните ли преди няколко месеца какви спорове се разгоряха около паметника пред НДК, наричан грубичко от някои „шестоъгълен петохуйник”? Едни искаха да бъде съборен веднага, защото плаши мало и голямо и е опасен. Колеги на автора Румен Скорчев обаче го защитиха и призоваха държавата да даде пари (наши пари) за реставрация на монументалното нещо, издигнато в чест на 1300-годишнината на България. Онзи паметник се нуждае от основен ремонт след 30 години същестуване. Ремонт, който ще струва милиони.

 

Сега почти същите хора негодуват, че се дават толкова много пари за реставрация на паметника „Цар Освободител”, който е на 109 години. Можело да му се удари една вакса за 60 000 лева и толкова.

Дали ключът от бараката не е в това кой получава парите?

И постовете.

 

Борис Петков


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама