НОВИНИ


Военните излизат на шествие, без оръжие

11 6650 14.10.2012
Военните излизат на шествие, без оръжие

Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната Аню Ангелов.


Военните от цялата страна излизат на мирно шествие в столицата. В 10.30 часа те ще съберат пред паметника на Незнайния воин. Решението бе взето, след като никой от управляващите не отговори на отвореното писмо на военнослужещите, с което те поискаха да не бъдат увеличавани заплатите им, но да остане сегашното положение с възрастта за пенсиониране.

Отвореното писмо военните изпратиха до президента на България, премиера, председателя на Народното събрание и министъра на отбраната.

Те предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години. Другото предложение е за намаляване на отпуските от 40 работни дни на 40 календарни дни.

Мирното шествие на военните е под наслов: „За България и за Българската армия". В интервю за Дарик председателят на легия „Раковски" майор Иван Милов заяви, че за шествието е поканен всеки един военнослужещ да подкрепи Българската армия.

„Проблемите са много и не само в армията. Армията е фрагмент от обществото. Аз и колегите винаги сме твърдели, че за нас най-голямата ценност в Българската армия не е въоръжението, не е скъпата техника, а това са хората, без които тази скъпа техника е една купчина желязо и нищо повече. Проблемите са много. В последно време колегите сами купуват тонери, крушки...

Може би вече е омръзнало на хората да го чуват, но това е факт. Но пък това беше последната капка, която провокира членове на легия "Раковски", колеги военнослужещи да помолят легията и буквално да кажат на легията да не се пипат условията, при които работят военнослужещите, условията, при които се пенсионират.

Ние по никакъв начин не сме го правили и няма да го правим - да се опитваме да противопоставяме войници на сержанти и офицери. За нас това е неприемливо по простата причина, че субординацията в армията е основната и движеща сила, тя е безпрекословна и тя е основният стълб, който държи българската държава и армията по този начин", уточни майор Милов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама