БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Производителите на зелена енергия се жалват пред ЕК

20 6011 15.10.2012
Производителите на зелена енергия се жалват пред ЕК

500 жалби срещу България са подготвили производителите на зелена енергия. Те ще внесат оплакванията си в Европейската комисия на 22 октомври заради решението на ДКВР от 14 септември да се въведат временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи.


Това съобщи днес пред журналисти заместник-председателят на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков по време на символичен протест пред сградата на регулатора.

С решение на ДКВР от 14 септември се въведе такса за достъп за всички фотоволтаични, водни и вятърни централи, като за водните таксата е към 5 процента, а за фотоволтаичните достига до 39 на сто.

Аличков припомни, че от средата на септември производителите на ток от вятър, слънце, биомаса и вода дължат на енергоразпределителните дружества такса за достъп до преносните мрежи.

Таксите, които бяха приети на заседание на ДКЕВР през септември, бяха поискани от електроразпределителните дружества с мотив, че заради бума на ВЕИ мощностите са се увеличили разходите им за поддръжка на мрежите.
Разчети за тези разходи обаче така и не бяха представени.

Производителите на „зелен" ток вече сезираха европейските браншови асоциации и главна дирекция „Енергетика" в Еврокомисията за наложената нова такса. От няколко седмици те провеждат протести и настояват новата цена за достъп до електроразпределителните мрежи да отпадне с мотива, че е незаконна и обрича бизнеса на фалит.

От асоциацията очакват подкрепа от Европейския съюз, тъй като смятат, че с налагането на цената за достъп до енергийните мрежи се нарушават няколко директиви и регулации на Евросъюза.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама