НОВИНИ


Мечки тормозят хора, а глоба при отстрел

14 8082 17.10.2012
Мечки тормозят хора, а глоба при отстрел

Над 50 са нападенията от мечки до месец септември тази година в родопско село. Глобата за застреляна мечка е над 5000 лева. Може да последва и затвор.



Започва национално преброяване на дивите мечки. Добронамерените животни от приказките продължават да са реален проблем от действителността за много от населени места в Родопите. 

Над 50 са нападенията от мечки до месец септември тази година, установи БТВ. Според Екоминистерството ситуацията се нормализира с раздаването на електропластирите, които спират дивите животни. Страхът на хората обаче остава. 

В родопското село Стърница за последните 10 месеца има 7 нападения от мечки, а хората се оплакват, че вечер не смеят да излязат от домовете си. Специалистите от Екоминистерството са категорични, че след въвеждането на електропластирите, нападенията от мечки са намалели двойно.

 

Основните причини за нападенията на мечките са глад за месо, което най-лесно може да се намери в селата. В началото на ноември започва преброяване на дивите мечки в региона по специален метод. Коя от тях е опасна обаче трудно може да се определи. Никой от Стърница не се наема да убие мечка дори тя да е в двора му. Глобата за застреляна мечка е над 5000 лева. Може да последва и затвор.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама