Един тон канцерогенно сирене хванаха от Агенцията по храните. Опасният продукт е бил заразен с афлатоксин – гъбичка, която повишава риска от рак, най-вече на черния дроб, съобщава bTV.
Опасното сирене е от ферма и мандра в Ловешка област. Засегнати са били селата Горан и Радовене. Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата. Tака наречения афлатоксин e гъбичка, която се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото и преработените продукти за крайните потребители.
Фуражът, който е първоизточник на заразата, не се продава от търговци. Гъбичката се е появила, след като храната за животните не е била съхранявана правилно.
Според агенцията по храните опасните млечни продукти не са стигнали до потребителите в магазините. Хората от селата обаче може да са ги консумирали. В момента се провеждат общоселски събрания, за да се предупреди за опасността.
Последните изследвания и проби в Ловешко са отрицателни и разпространението на опасния токсин е овладяно. Само преди някoлко дни от Aгенцията по храните бяха иззети и 4 тона развалено месо от Силистра.