НОВИНИ


Сезират ОЛАФ за злоупотреби на И. Прокопиев

41 5781 18.10.2012
Сезират ОЛАФ за злоупотреби на И. Прокопиев
Иво Прокопиев

След серия сигнали за нарушения от страна на фирма „Каолин“ на олигарха Иво Прокопиев при добива на варовик в района на Меричлери зелените обявиха, че пращат писмо до еврокомисаря по околната среда и здравеопазването.



Освен това те ще искат среща и с представители на ОЛАФ, защото имат съмнения, че Прокопиев е злоупотребил и с европари, информира Би Нюз.

„Говорихме и с депутата Яне Янев и ще пратим сигнал и до парламентарната комисия за борба с корупцията за цялата дейност на фирма „Каолин“, обяви лидерът на политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев. Зелените за пореден път скочиха и срещу екоминистъра Нона Караджова, като я обвиниха в конфликт на интереси и поискаха оставката й. Преди време обаче тя категорично отрече поредната атака на еколозите да обслужва и да работи в полза на каквито и да било фирми.

Този път обаче те я обвиниха и в злаупотреба с власт и заплашват да блокират подбалканския път, ако не бъде отнето разрешението за изграждане на нов цех за черни метали на германската компания „Ауробис“ в Пирдоп. Причината за това е, че не се предвижда да бъде направена оценка за въздействието върху околната среда, а проучванията показват, че в района има много тежки метали.

 

От 13 предприятия, които има компанията в Европа, само в България се произвежда сярна киселина, коментира Георгиев, според когато това е една от основните причини да има масово случаи на болни от рак в Средногорието. 60 на сто от децата са с астма. При изследване на 31 бременни жени се оказва, че те са пренаситени с тежки метали като арсен, олово и кармий, добави той.


Зелените имат сериозни опасения, че се готви екологична бомба и в Крумовград. Там "Дънди прешъс металс" има разрешение за добив на злато. Проблемът е, че това ще става чрез взривове два пъти седмично, а находището „Ада тепе” е до водоизточниците на града, на 1, 5 км. от болницата и едва на 300 метра от няколко махали, алармираха еколозите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама