НОВИНИ


Съдът оправда Цв. Цветанов по дело за клевета

33 5960 18.10.2012
Съдът оправда Цв. Цветанов по дело за клевета
Цветан Цветанов

Вътрешният министър Цветан Цветанов беше оправдан от Пловдивския районен съд по делото за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова. Решението не е окончателно и ще бъде обжалвано.



На втора инстанция то ще се гледа от пловдивския окръжен съд с председател Сотир Цацаров, за когото вътрешният министър Цветанов беше заявил преди известно време, че е съдия за пример. 

Тодорова заведе дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов заради негово интервю по БТВ, в което той заяви, че тя покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.

Тодорова ще трябва да плати 500 лева разноски по делото. Присъдата беше прочетена за минута и половина, като съдия Екатерина Роглекова не представи дори кратки мотиви за решението си. Адвокат Десислава Добрева, която защитава вътрешния министър, заяви днес, че той всъщност не е твърдял, че Тодорова покровителства организираната престъпност. По думите й той бил неправилно разбран, а всъщност е критикувал забавянето на мотивите на Тодорова и на други съдии по водени от тях дела.

Според Добрева е нормално Цветанов да изкаже мнението си по въпрос, който е значим за обществото и е проблем. Още повече, според нея, границите на приемливата критика са по-широки, когато става въпрос за публично известно лице каквото е председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. От пледоарията на Добрева стана ясно, че Цветанов в качеството си на политик има право да изразява мнението си по теми, които са проблем за обществото. Такъв бил случаят и за забавянето на дела.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама