Масирани проверки за боядисано месо започват в загазини и търговски вериги. Десетки служители на БАХВ ще обикалят месните щандове. Очакват се и сигнали от бдителни и прецакани граждани.
Българска агенция по безопасност на храните взе решение в петък да проверява българския пазар за наличие на месо с оцветители. Въпреки че няма сигнал за разпространено свинско или телешко месо с оцветители на страните членки на ЕС, освен Швеция, д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, разпореди превантивно да бъдат проверени всички хладилни складове и предприятия,които получават свинско или телешко месо като суровина, от предприятия в други страни членки на ЕС. Ще се проверяват и колбаси.
Проверките ще продължат една седмица, като при евентуално констатиране на налични количества, ще бъдат предприети съответните мерки и обществото ще бъде информирано своевременно.
Преди дни се появиха информации, че в някои магазини се е появило "прекрасно свежо телешко", което се оказало добре оцветено свинско.
Специалисти препоръчват да не се купуват неестествено червени меса. Колбасите могат лесно да се проверят в микровълнова печка. Поставяте едно-две парченца от луканката, салама или филето и пускате за 20-30 секунди. Ако производителят е прекалил с боичките, това веднага се вижда – потичат червени струйки...