НОВИНИ


Реклами, че сме милионери спират да ни преследват

0 5370 20.10.2012
Реклами, че сме милионери спират да ни преследват

Съдът на Европейския съюз (ЕС) категорично забрани рекламите за награди, за които трябва допълнително да се плати. Агресивните търговски практики са забранени, дори ако наложеният на потребителя разход е незначителен в сравнение със стойността на наградата или дори ако не носи никаква печалба на търговеца.



Казусът е взет от дело срещу пет британски фирми, специализирани в разпространение на рекламни материали. Те са изпращали брошури и лични писма до хората, в които са ги уведомявали за печалба, съобщава „Новинар”. За да разберат каква е тя обаче, потребителите е трябвало да изпращат SMS или да звънят на импулсен телефон. На потребителя е посочена цената на минута разговор, но е премълчано, че рекламодателят взима процент от стойността на обаждането.

Други рекламни притурки са обещавали безплатен круиз по Средиземно море. Условието е било клиентът да доплати разходите за храна, напитки, застраховка, пристанищни такси и др.

В България подобни агресивни търговски практики се прилагат най-често при продажбата на туристически, мобилни услуги и хранителни продукти, съобщиха от Комисията за защита на потребителите. За миналата година у нас комисията е установила 132 случая на нечестни реклами.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама