НОВИНИ


За лекарска помощ хванете следващия полет

6 5907 22.10.2012
За лекарска помощ хванете следващия полет

"За лекарска помощ хванете следващия полет", съветва "Капитал Daily". 520 лекари са напуснали страната през миналата година. Около 350-380 са напуснали от началото на тази година досега.



Очакванията са до края на 2012 г. техният брой да стане около 500, прогнозира министърът на здравеопазването Десислава  Атанасова. Сред причините за емиграцията на българските лекари са ниското заплащане, лошите условия на труд и тежката процедурана специализация.

Притеснителното е не само че много медици напускат страната, но и че на голяма част от тях предстои да се пенсионират. Някои от действащите специалисти са изключително изобретателни.

"Джипита преглеждат по телефона", съобщава "Телеграф". Това била най-новата практика на семейните лекари, когато иде реч за профилактичен преглед. Масово джипитата - след телефонния преглед - преписвали данни в картона на пациентите от предходни години.

Проф. Николай Петров, на когото бе присъден призът за "Лекар на годината - 2012" пък е признателен на страната ни, пише „Стандарт”: "Длъжник съм на България, тя ми даде шанса да стигна дотук. В чужбина докторите не търсят пари, а признание. Аз съм слуга на Бог, богат съм - щом пациентите са ми приятели!"
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама