НОВИНИ


Протестиращите от Девин надуха гайдите пред Министерски съвет

6 5122 24.10.2012
Протестиращите от Девин надуха гайдите пред Министерски съвет
Интернет

На седмия ден от протестите в защита на закритата болница в Девин над 250 недоволни граждани от общините Девин, Борино и Доспат протестираха пред Министерския съвет в София, където настояваха за среща с премиера Бойко Борисов, съобщава Дарик .



Болницата не работи от вече две години заради 1,8 млн. лв. натрупани дългове. Лекарите пък не са получавали заплатите си от близо година.

Протестът разгневи Бойко Борисов, който окачестви акцията като политически подбудена. Според премиера се прави опит за социално напрежение, провокирано от „тези хора, които са платили автобусите да ги докарат от Девин”.

„Всички знаете, че БСП и ДПС са довели болницата в града до фалит. Всички го знаят и най-малкото на тях им отива да организират подобен протест”, ядоса се министър-председателят.

Протестиращите подчертаха, че мотивите им не са политически. В декларация, внесена в Министерския съвет, те настояват за конкретен отговор за бъдещето на здравното заведение. В противен случай заплашиха с пътни блокади от петък.

При демонстрантите отиде вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който се ангажира държавата да заплати част от дълга на болницата, но беше категоричен, че лекарските заплати са грижа на общината.

Протестът премина с гайди, музика, хора и плакати. Протестиращите определиха като абсурдно в 21 век да няма болница в Девин: „Сега ни карат на 40-50 километра в Смолян. По пътя умираме. Под всякаква критика е пътят, хората умират масово".

Болницата трябва да отвори врати преди началото на зимата, защото пътищата са в тежко състояние и по тях трудно преминава линейка, каза Валентина Павлова от инициативния комитет: „Настояваме да се запазят четирите отделения - Хирургично, Вътрешно, Детско и Неврологично. Да се осигурят средства за изплащане на задълженията на работещите до затваряне на болницата".

Държавата ще даде необходимите 1 милион лева, а ако се наложи и повече, за да се погасят дълговете на болницата, каза Симеон Дянков пред протестиращите: „Така че да се закупи най-новата апаратура, да се преоборудва сградата, която в момента не отговаря на изискванията, нито на хигиенните изисквания, нито има топливо".

Протестиращите настояват болницата да им се върне във вида, в който е, а не да бъде филиал на друга болница. „Има един законов начин, в който държавата да стане собственик, така че държавата да финансира всичко", обясни финансовият министър.

Ако общинският съвет одобри предложението, до края на седмицата ще може да се започне ремонтът на сградата и така някои отделения ще се открият до края на годината. Повече време ще е необходимо за останалите отделения, за които трябват ренгени и други, обясни още Дянков.

По повод притесненията на протестиращите, че кредиторите ще изземат сградата, Дянков каза, че няма такава опасност, защото няма запор върху болницата. Той обаче беше категоричен, че не може държавата да плаща заплатите на лекарите в общинска болница. Заради това протестиращите изпратиха Дянков с освиркания и скандирания.

В четвъртък министър Симеон Дянков ще се срещне с представители на общината в Девин, за да се реши въпросът. Ако до петък исканията на протестиращите не бъдат чути, те се заканиха да блокират пътищата за Смолян и Пловдив.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама