НОВИНИ


До 3500 боледуват от хепатит А в страната

0 5498 25.10.2012
До 3500 боледуват от хепатит А в страната
Д-р Ангел Кънчев

Епидемия от хепатит А има в циганската махала в Ихтиман, където около 350 са болните. В другите региони има сезонна заболеваемост.



При хепатит А е важна не само личната хигиена, а и обществената хигиена. Ако вие си миете редовно ръцете, но влезете в заведение, което е силно замърсено, то вие пак може да се разболеете от хепатита, заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според думите му в София и Софийска област има известно повишение на случаите. "От края на септември започна скок за болните. Обикновено пикът е октомври и ноември заради по-интензивните контакти след лятото и началото на учебната година", коментира д-р Ангел Кунчев.

От миналата година България влиза в период на голяма заболеваемост от тази болест. Тя е много разпространена по нашите географски ширини. В момента най-разпространен е хепатит А в Ихтиман, София област, София град, Видин, Монтана и Враца, посочи д-р Кунчев. "Това се случва на 7-8 години", заяви епидемиологът. Кунчев даде сравнение с Швеция, където на година има около 150 болни, докато в България стигат до 3500 души.

"Разкрити са нови легла в Белодробната болница в София, във ВМА местата са запълнени, докато в инфекциозна болница все още има легла, но не трябва да се смесват болните от хепатит с другите пациенти", каза Кунчев.

Той обясни, че болестта се предава по фекално-орален път и е задължително да се мият ръцете преди хранене. Инкубационният период на хепатит А е доста дълъг от 20 до 45 дни. От миналата година България е в цикъл на повишаване на заболяването.

Симптомите са гадене и повръщане, до пожълтяването на бялото на окото и по-тъмна урина.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама