НОВИНИ


Очакват се присъди по делото срещу бившия военен министър

8 5455 25.10.2012
Очакват се присъди по делото срещу бившия военен министър

Да бъдат изключени показанията на основния свидетел от материалите по делото срещу Николай Цонев, поиска защитникът на подсъдимия Тенчо Попов.



Делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров продължава и днес с пледоарии на адвокатите. До края на деня се очаква Софийският градски съд да се произнесе с присъди за тримата.

Според адвокат Константин Симеонов в показанията на ключовия свидетел - следователят Петър Петров, има „откровени лъжи". Адвокат Симеонов също е на мнение, че искането за прилагането на СРС-та по делото са направени незаконно. Според него е извършено престъпление, т.е съставен е документ с невярно съдържание.

Авторът на исканията - зам. градският прокурор Роман Василев, е бил вписан в долния край вляво от машинописката на Апелативен съд -Бургас, обясни Константинов. По думите му авторът на искането и на разрешението са написани от „една и съща ръка и с едно и също мастило", което означава, че са били подготвени предварително.

Адвокат Константинов е категоричен, че основният свидетел по делото е излъгал и не е надежден. Освен това от вътрешната страна на плика с подкупа са открити само отпечатъците на следователя Петров. Константинов обясни, че Петров има и криминални регистрации -за кражба през 90-те години и за шофиране в нетрезво състояние. По време на заседанията по делото следователят е излъгал също, че има само един мобилен телефон. Това показват разпечатки от мобилните разговори. Адвокат Константинов обяви още в съдебна зала, че Петров е бил разпитван един час след като е направено искане за ползване на СРС-та. Това е станало на 16 март в 16.00 часа.

Прокуратурата поиска общо 20 години затвор за тримата.
Бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов са обвинени в даване на 20 хиляди лева подкуп на следователя Петьо Петров. След пледоариите на адвокатите днес право на последна дума имат и подсъдимите. Съдът вероятно ще се произнесе с присъда до края на деня.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама