ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 3695 27.03.2008
Петъчната преса

Вестниците пишат за настроенията в коалицията относно падането на Р. Петков; за операция ПВР в МВР; Още един производител на алкохол, изплувал в скандала; за новия рекорд за скъп развод.


Настроенията в коалицията: Петков все пак трябва да падне, допуска Дневник.

Вътрешният министър Румен Петков почти сигурно ще се раздели с поста си. С него от МВР ще си отидат и всички, дискредитирани по някакъв начин от скандала, който тече вече седмица. Това прогнозираха пред "Дневник" източници в управляващото мнозинство. Според тях паднала и последната защита на министъра, след като лидерът на ДПС Ахмед Доган взел решение да бъде жертван, за да не се срути цялото правителство. Промяната в кабинета щяла да бъде направена скоро, но не е ясно дали ще засегне само силовото ведомство, казаха източниците. След изслушването на Румен Петков от парламентарната вътрешна комисия в четвъртък следобед увереността на политиците, смятащи, че смяната му е въпрос на дни, се поразклати. Представителите на ДПС, които сутринта дали на партньорите си сигнали, че искат оставката му, при това спешно, следобед предпочели по-дискретен подход. Просто не желаят инициативата да бъде приписвана на тяхната партия, тя трябва да бъде на тримата лидери, които се очаква да се срещнат другата седмица, тълкуваха депутати от мнозинството. Според други развръзката трябва да стане така, че да няма подозрения за натиск върху премиера Сергей Станишев. С такива съображения беше обяснено и решението ръководството на вътрешната комисия да подготви доклад за работата на Петков, който да послужи за аргумент, когато се решава съдбата му. Ако докладът е критичен, е логично да бъде поискана оставката му, обясняваха депутати. Много вероятно е документът да бъде критичен, гласяха коментарите им.

Съвет на коалицията заради шпионите, превещава Стандарт.

Съвет на коалицията заради скандалите в МВР искат депутати от НДСВ и ДПС, научи "Стандарт". Хората на царя и Доган се изправиха на нож срещу вътрешния министър Румен Петков. Като депутат, гражданин и още повече човек, който е гласувал за това правителство, не съм съгласен един мой министър да се среща с хора, които обществото приема за част от организираната престъпност", отсече пред "Стандарт" депутатът от ДПС и член на вътрешната комисия Ахмед Юсеин. Той добави, че Петков в никакъв случай не бива да се вижда с "лица, които извършват нерегламентирана дейност". Депутатът не уточни дали ДПС ще иска оставката на Петков, преди да се събере ръководството на движението и да излезе с официална позиция във вторник. Юсеин обаче е категоричен, че скандалът и в България, и навън вече е много голям. Депутатът от ДПС Камен Костадинов, който също е член на вътрешната комисия, заяви, че стенограмата с всички обвинения, направени от ген. Танов, ще бъде изпратена в прокуратурата. Реакциите на ДПС са съгласувани с ръководството. Под сурдинка в парламента се говори, че Доган бил бесен на вътрешния министър. В НДСВ най-вероятно ще поискат оставката на Петков. За това бил получил картбланш лично от Симеон шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов. Двамата се срещнали на четири очи тази седмица. ДПС пък ще обсъжда казуса на заседанието си във вторник.

Отстранено ченге заради Галеви?, задава въпрос 24 часа.

Бившата барета и настоящ застрахователен бос Алексей Петров се оказа действащ агент на МВР и на ДАНС, който е организирал срещата на министър Румен Петков с братя Галеви от Дупница. Това заяви самият вътрешен министър , като обвини бившия шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов, че е разкрил този факт пред вътрешната комисия в сряда. "Това е най-голямото предателство в историята на министерството, а сега сигурността на този мъж е застрашена, но вече му е осигурена охрана", каза Петков, като допълни, че с Алексей Петров са работили поне още двама министри преди него. Но депутати, участвали в изслушването, свидетелстваха, че Танов е споменал само името на Алексей Петров, без да уточнява статута му. Още щом чу това, ексшефът на контраразузнаването Атанас Атанасов изпрати сигнал до главния прокурор да разпореди проверка на ДАНС кой точно е "осветил" бившата барета, агент на МВР.

Още един производител на алкохол изплува в скандала, осведомява Дневник.

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) обясни пред БНТ, че според бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов по повод на планирана операция съвместно с митниците срещу голям производител на алкохол е бил прихванат разгоВевор, в който "едно лице" се е похвалило, че се е обаждало на г-н Дъбов, той вероятно - на Велчев и впоследствие операция не е имало. Кои са политиците Дъбов и Велчев се разбрало след проверка на мобилните номера. Спасов уточни, че не става дума за "Винпром Пещера", която се появи в справката срещу арестувания зам.-шеф на антимафиотите Иван Иванов. Главният секретар на БСП Димитър Дъбов сам обяви, че става дума за "Селект". "Преди около шест месеца, когато Танов още беше на работа в БОП, ни каза, че има засечен разговор на собственика на, ако не се лъжа, водка "Селект" с някакво друго лице, където се говори за някой си Митко и за някой си Милен, оттам нататък всичко е свободни съчинения", каза пред БНТ Дъбов. По думите му пред парламентарната вътрешна комисия Танов е представил случая в съвсем друга светлина и го нарече "зле скроена инсценировка" с участието на ДСБ.

Операция ПВР в МВР, пише Монитор.

"Акция ПВР в МВР" е негласното название, дадено от правителството на последните скандални разкрития във вътрешното министерство. Кабинетът се е възползвал от абревиатурата на глава "Правосъдие и вътрешни работи" (ПВР), за да обозначи безпрецедентните събития в МВР, съпроводени с арести на висши служители от ведомството. Лошите оценки на Европейската комисия за борбата с корупцията и организираната престъпност у нас и заплахата България да бъде лишена от 11 милиарда евро до 2013 г. е в дъното на причините премиерът Сергей Станишев да нарече скандалите в МВР "оздравителен процес".

Западна телевизия разказа за братя Галеви, четем в Дума.

Западни журналисти, снимали репортаж за мафията в България, са били следени, стана ясно от предаване на френско-германската обществена телевизия "Арте". Тя излъчи предаване за мафията в Европа в рубриката "Зуум Европа", като фокусът в него е върху Италия и България. Централна тема в сюжета са братя Галеви от Дупница, които са представени като бивши полицаи, преквалифицирани в бизнесмени. Екипът на "Арте" е бил в Дупница, където е интервюирал бившия кмет Първан Дангов и е търсил мнението на случайни минувачи за братята. Пред камерата хората са били наплашени и отказвали да говорят, тъй като това можело да им навлече неприятности. "След като се прибрахме в София, получихме телефонно обаждане от Галеви, които искаха да се срещнат с нас", разказва журналистката Барбара Конфорти. "Казахме им, че това може да стане в София, но те не дойдоха." Според нея екипът е бил непрекъснато следен от хората на Галеви, предаде британският сайт "Кафене".

Голям цирк в Деня на театъра, коментира Дневен Труд.

Разбра ли някой, че вчера мина и замина Денят на театъра? Да им е честито на аркашките, но сцената днес не е за тях! Политическото театро у нас удря в земята и най-гениалните драми и трагедии. Пред публика, мечтана от всеки театрал - целокупния народ! Действащите лица в нашия трилър се множат като агент Смит в “Матрицата”. В сюжета се набърка и сръбски персонаж. Закуювичи се работата. Режисьори и актьори непрекъснато си сменят ролите, та не се разбира кой в крайна сметка дърпа конците. Вместо прожектори, блещукат запалки. Светна ни най-после колко много спектакли са се играли на закрита сцена. Пък сега от разни посоки се опитват да подръпнат завесата. А зад нея - поне за цяр, ни един персонаж не е целият в бяло. Всички - знаем в какво... Губим надежда, че в държавата има кадърен критик да разплете театралната афера.

Сидеров спря изказванията на Станишев и Ердоган, разказва Новинар.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров осуети вчера пресконференцията на Сергей Станишев и министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който е на двудневно посещение у нас. Изявленията на двамата премиери бяха отменени, след като в Гранитната зала на Министерския съвет влезе Сидеров заедно със свои съпартийци. Той възнамеряваше да постави лично въпроса за компенсациите на земите на българските бежанци от Одринска Тракия и да изрази възмущението си от поведението на турския консул, който си позволи остър тон спрямо бургаските общинари заради декларация, с която признават арменския геноцид. Сидеров искал да постави и въпроса дали ще се подписва нов проект за изграждане на каскадата “Горна Арда”, който според него ще отведе водите на Родопите в Турция. Официалното обяснение на правителствената информационна служба за отменената пресконференция беше, че срещата на четири очи между двамата премиери е продължила повече от предвиденото. По-рано през деня Сидеров съобщи, че сутринта срещу депутати от "Атака" е проявено полицейско насилие по време на гражданския протест пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Симпатизантите на партията се събраха с искане Турция да изплати на България 10 млрд. долара, които дължи за заграбените имоти на тракийските българи през 1913 г., и да се извини за геноцида срещу българския народ. Депутатът от "Атака" Павел Шопов е бил проснат върху кола с вдигнати ръце, a организационният секретар на партията Тодор Попов е бил ритан от полицаите. Всичко това е брутална проява на един разпадащ се турско-комунистически режим, заяви лидерът на "Атака".

Калфин зове прокуратурата да подгони Костов, цитира Дневен Труд.

Сделката с Гад Зееви за авиокомпания “Балкан” от 1999 г. би трябвало и днес да буди интереса на прокуратурата, заяви късно завчера външният министър Ивайло Калфин. “Трябва да се провери доколко при сделката (сключена от правителството на Иван Костов - б.р.)е зачетен интересът на България”, каза още първият ни дипломат. Калфин бе с президента Георги Първанов при посещението му в Израел и палестинските територии. “Освен че взе безплатно авиокомпанията и не си изпълни ангажиментите, сега ще трябва да му дадем $ 10 млн.”, възмути се Калфин. През ноември 2006 г. Зееви осъди държавата ни в арбитражния съд в Париж да му плати компенсация от $ 23,15 млн. Магистратите обаче признаха и обезщетение за България от $ 12,7 млн. В крайна сметка остана да дължим на израелеца $ 10 360 143. В началото на този месец върховният съд на Израел отмени решение на окръжно съдилище в Ерусалим по иск на Зееви, за запориране на имуществото на посолството ни. И бизнесменът продължава да търси начини да си прибере дължимото. Според дипломатически източници, пожелали анонимност, най-вероятно ще се търси запор на наши пари в израелската компания “Елбит”. Там според местната преса сме имали $ 10 млн. Колкото иска от нас Зееви.

На училище от 6 години, предрича Стандарт.

Малчуганите ще чуят първи звънец още на шест години. Досега те залягаха над букварите на 7 г. Промяната е заложена в новия закон за народната просвета, който подготвят експертите на Даниел Вълчев. Реформата ще влезе в сила най-рано идната есен. И сега някои родители пращат децата си на училище още шестгодишни. Хлапетата вече растат много бързо и няма смисъл да ги задържаме още една година в забавачката, обясни просветният зам.-министър Кирчо Атанасов. Преди да прекрачат прага на школото за първи път обаче, хлапетата ще бъдат подлагани на няколко препитвания. Всички в забавачките ще минават тест за владеенето на български език. При слаби резултати се предвижда допълнително обучение по 4 часа седмично.

Ще учат децата как да печелят, информира 24 часа.

Нов предмет - предприемачество, се въвежда в училище. Той ще се учи в осми клас от децата в депрофилираните и професионалните училища. Новата образователна структура за училищата влиза в сила за сегашните шестокласници. Предметът няма да се учи в профилираните школа - езикови, математически, хуманитарни, спортни или училища по изкуствата, нито в професионалните гимназии. Той се въвежда в професионални училища и в непрофилираните гимназии.

Топим се с 40 хиляди само за година, изчислява Монитор.

България отново се нарежда в челото на европейска класация - този път заради високия процент на смъртност сред възрастните и децата. Данните представи вчера Йордан Калчев, началник на отдела по демографска и социална статистика към Националния социологически институт (НСИ). Той обаче посочи, че според информацията от последната година броят на умрелите у нас все пак е по-нисък от предходната 2006 година. "През 2007 г. в България са починали 113 хил. души, а това е с 434 по-малко от 2006 г.", допълни още той. Въпреки че за годините от началото на прехода статистиците забелязват положителна тенденция по повечето демографски показатели, България си остава в Топ 5 на страните в Европа, които имат най-големи проблеми именно в тази област. Детската смъртност у нас например може да си съперничи единствено с тази в Румъния. В България коефициентът є е 9,2% срещу 13,9% в северната ни съседка, а средната цифра за страните от ЕС е между 3 и 5%. Представеното проучване показва и че жените живеят средно със 7 години повече от мъжете - дамите у нас умират на около 76 години, докато представителите на силния пол живеят до 69-70 години. От НСИ посочват за сравнение останалите страни в Евросъюза, където средната продължителност на живота е около 79 години. Най-много били дълголетниците във Франция и Испания, където хората в повечето случаи успявали да отпразнуват и 84-ия си рожден ден. Сред положителните демографски тенденции у нас статистиците посочват нарастващия брой на бебетата през последните години. Въпреки това обаче естественият прираст си остава отрицателен и е - 5%.

200 милиона евро - нов рекорд за скъп развод!, разкрива Новинар.

Скъпо е да се ожениш, но още по-скъпо е да се разведеш, особено ако си милиардер. Това доказва австрийският богаташ Мартин Шлаф, който избра пътя на свободата и заплати за това космическата сума от 200 млн. евро. Тази издръжка за бившата му съпруга е с цели 10 милиона повече от платената от досегашния носител на трофея за най-скъп развод Роман Абрамович на неговата експоловинка Ирина. „Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората”, възкликва Дон Кихот в едноименния безсмъртен роман на Сервантес. Вероятно думата „свобода” с мощен порив се е изтръгнала и от гърдите на австрийския предприемач Мартин Шлаф, който даде мило и драго, за да каже заветното "сбогом" на омразната вече своя жена Андреа. 200 милиона евро за развод! С тези пари може да се изхрани цяло африканско село в продължение на години, биха казали някои.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама