НОВИНИ


Сергей Игнатов: Отпускаме 11 млн. за интеграция на ромите

0 7231 31.10.2012
Сергей Игнатов: Отпускаме 11 млн. за интеграция на ромите
Сергей Игнатов

Системата на образование ще има увеличение на бюджета за 2013 г. със 142 млн. лева, каза пред БНТ министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Близо 11 млн. лева ще бъдат отпуснати по проект за интеграция на ромите.



”Въпросът е много важен и деликатен, но се справяме на много добро ниво. Днес ще отпуснем 8 млн. лева за интеграция на ромите, за да ходят на училище. Това е най-важно за тях. Също така даваме и 3 млн. лева за хора, които по някаква причина не са завършили средното си образовани, за да го завършат. Работим по общо 59 проекта. Ще ви кажа една статистика, която най-добре говори за работата ни. За 2011 година от общо 730 000 ученици у нас само 12% са напуснали. Средният европейски процент е 13,5. Ние сега сме под него, а през 2009-а сме били на ниво 14%”, обяви министъра на образованието Сергей Игнатов.

Младите учители вече ще започват със заплата от 500 лева, казвам го със свито сърце, но все пак е увеличение, заяви още той. До момента стартовата заплата в системата беше 430 лева, въпреки увеличението, тя пак ще е по-ниска от средната за страната. Заплатата за старши учители става 530 лева, каза Игнатов.

В системата за годините на кризата има едно постепенно увеличение, което не се усеща - то е от 12%, но кризата наистина е тежка, коментира образователният министър. На фона на кризата и на другите министерства увеличението на 142 милиона наистина е добре, допълни Игнатов и посочи, че днес предстои обсъждане на бюджета в Комисията по образование в Народното събрание.

Няма нужда да се въвежда задължителен майчин език, каквито предложения се чуха, смята министърът. Това няма как да стане, защото майчиният език в България не е един или два. Най-важното е, че никой не е лишен от правото си в момента, допълни той.

По повод идеите за промени в Закона за висше образование, които ограничават дейността на заведенията в Студентски град, Игнатов заяви: „Студентски град отдавна няма, има район на София с концентрация на студентски общежития в него”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама