НОВИНИ


БСП отлагат митинг срещу ГЕРБ

33 5424 06.11.2012
БСП отлагат митинг срещу ГЕРБ
Сергей Станишев

Председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че планираният от социалистите за 11 ноември протестен митинг се отлага с една седмица.



"Изпълнителното бюро взе решение да не провеждаме в неделя насрочения митинг, би било неуместно към скръбта на българите за патриарха", съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Протестът на 11 ноември трябваше да мине под мотото "Срещу бедността и мизерията, предизвикани от управлението на ГЕРБ". "Много наши съграждани скърбят, не смятаме, че политически протест трябва да бъде близо до всички ритуали, свързани с кончината му",  каза той.

Станишев определи патриарх Максим като "изключителен, омайващ в своята искреност във вярата човек".

"Имах личното щастие през 2008 г., когато имаше много труден момент за България, да работя много близо с дядо Максим и Светия Синод. Имаше опасност този разкол да бъде възстановен отвън, от съда в Страсбург. Тогава проявихме ясна позиция, твърдост, дипломатическа активност, за да преодолеем този риск. Гордея се, че участвах в това усилие, което постави край на разкола", каза още той и изрази надежда, че бъдещият глава на Светата българска православна църква ще бъде избран по достоен и отговорен начин.

Станишев се обърна с призив към медиите да се въздържат от публикации за това, кой ще бъде избран за глава на Църквата.

"Днес е скръбен ден за всички православни и вярващи българи. Патриарх Максим беше обичан от нашия народ, беше уважаван и почитан от цялото православие. Беше изключителен, омайващ в своята искреност във вярата човек", заяви Сергей Станишев.

Председателят на Съвета на НС на БСП по вероизповедания и права на човека Велислава Дърева припомни, че патриарх Максим преведе Църквата през коварни времена, опази нейното единство и достойнство. „Той никога не е бил патриарх за себе си, а патриарх за Църквата. Той устоя на всичко, без гордост, суета, самолюбие или егоизъм. Той е духовният отец на българския народ и стожер на българската държавност”, отбеляза Дърева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама