ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 4512 30.03.2008
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за активната защита на Румен Петков; за това, че до вторник той ще е аут; за Първанов-арбитър на Петков; за новите разкрития на Танов; за Куйович 3; за ковчезите на релси.


Румен Петков мина в активна защита, съобщава Дневник.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков е предприел акция да запази поста си след скандала в МВР, като е търсил в неделя подкрепа от лидери и политици от управляващата коалиция, съобщиха представители на мнозинството. Също в неделя дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, с които министърът е имал регламентирана по думите му среща, обявиха пред “Дарик радио”, че случващото цели да бутне правителството. Те заявиха мнението си, че не бива “с лека ръка при такива скалъпени комбинации да бъде махан министърът”. По същото време политици и дипломати коментираха неофициално, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу с изказванията си в София е развързал ръцете на премиера Сергей Станишев за решителни действия след скандала.

Румен Петков аут до вторник, прогнозира Новинар.

Румен Петков ще напусне поста си до вторник. В поредния ден от мълниеносно разразяващия се скандал в МВР стана ясно, че в коридорите на властта вече кроят шапката на вътрешния министър. Коалиционните партньори на столетницата - НДСВ и ДПС са поставили твърд ултиматум на премиера Станишев до понеделник да убеди министъра и главния секретар на вътрешното министерство да подадат оставки, или да ги поиска сам. Ако премиерът не направи това до първия ден от идната седмица, във вторник двамата лидери Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски ще вземат категорична позиция след редовните заседания на партийните ръководства. За началото на следващата седмица е предвиден съвет на тройната коалиция, на който при липса на депозирани оставки те ще поискат ясни действия от премиера Сергей Станишев. НДСВ и ДПС няма да предявявават претенции към ресорното министерство на столетницата. Като евентуални наследници на Румен Петков се обсъждат имената на депутатите от "Коалиция за България" Надка Балева и Георги Юруков.

Първанов арбитър за Румен Петков, научил е Стандарт.

Президентът Георги Първанов трябва да се произнесе за съдбата на Румен Петков. Той ще е арбитърът. Това коментираха вчера социалисти от всички крила в БСП. Според тях от последната дума на Първанов ще зависи дали ще бъде отприщен ремонтът на правителството. Денят Х за кабинета е във вторнок. Тогава ще се реши съдбата на Петков, довериха от трите партии в коалицията. Във вторник Сергей Станишев, Ахмед Доган и царят ще имат среща на 6 очи, съобщиха източници от "Дондуков" 1. Очаква се това да стане след заседанието на червеното политбюро, на което първите социалисти ще обсъждат да има или не промени в кабинета. По неофициална информация шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу настоял за по-твърди мерки при скандалите в МВР, както и за радикални промени и в други проблемни области.

И НДСВ иска промени в кабинета, твърди Монитор.

След опозицията и НДСВ скочи срещу вътрешния министър Румен Петков. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов ще повдигне въпроса за оставката на вътрешния министър Румен Петков на предстоящото заседание на Политическия съвет на НДСВ. Това съобщи самият Спасов вчера, цитиран от БНР. "Завършихме с изслушванията в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред по повод изминалите през седмицата скандали в страната и най-вече в МВР и в предвидения в правилника седемдневен срок, на 6 април, ще излезем с доклад. Това ще стане на 9 април, когато докладът ще бъде представен. Тогава ще се дискутира и ще бъде приет", заяви Спасов. Според шефа на вътрешната комисия в парламента не само от скандалите в МВР, а и в други области България в момента губи много рейтинг у всички наши партньори в Европа.

Ген. Танов готов с нови разкрития, информира 24 часа. 

Ще изчакам решенията на комисията по скандала и действията на военна прокуратура, на която съм предоставил 5- 6 случая, и ако няма резултат, ще продължа с разкритията, заяви бившият шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов. Изявленията на министър Румен Петков пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред показаха, че той е актьор от театър “Сълза и смях”, каза още Танов. Според него Петков е извадил пред комисията части от кореспонденция между службите за разследвани лица, а не справката, която е написана през главата му.

Илия Илиев: Арестът ми е, за да ми запушват устата, цитира Дума.

Въвличането ни в скандала е опит да бъде бутнато правителството, заявиха Галеви Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев обяви вчера в специално изявление, че задържането му е било организирано от хора, които са имали за цел да му отнемат думата преди изслушването в парламента. На заседанието на вътрешната комисия, което се състоя в деня на ареста, Илиев е щял да свидетелства за техни престъпления. Това се твърди в изявление на Илиев, публикувано вчера в агенция "Медиапул". "Повдигнатото срещу мен обвинение е очевидно скалъпено и нелепо, като неговата единствена цел е да бъда лишен от гражданското си право да участвам във все по-изострящата се дискусия за това, което става в МВР", пише още в изявлението. Междувременно вчера пред Дарик радио двамата братя Галеви заявиха, че се чувстват използвани като "боксова круша". Според Пламен Галев и Ангел Христов въвличането им в скандала с МВР е опит да бъде бутнато правителството.

Ужас ! Изкочи и Куйович 3, установил е Дневен Труд. 

Нов случай на чужденец, който се е подвизавал у нас с фалшив паспорт, стана известен в неделя. 34-годишният Зоран Шушняр, представял се също и като Горан, гражданин на Босна и Херцеговина, е бил задържан през януари т.г. в Турция с нашенски паспорт. Властите в южната ни съседка го върнали на България. В Свиленград срещу Шушняр било образувано дознание за незаконно преминаване на границата през ГКПП Капитан Андреево. През януари Шушняр избягал от транзитния център за чужденци в град Любимец. “Той е дясната ръка на Будимир Куйович”, обяви Николай Колев – Босия. Ден преди това “Труд” разказа за афера “Куйович” 2, в която са замесени сърбинът Драгомир Райкович и служител на ГДБОП. Историята със Горан Шушняр се превръща в случая “Куйович” 3 за МВР.

Возим се в ковчези на релси, ужасява Монитор.

2 от 3 трамвая и 92 на сто от тролеите в София трябва да бъдат спрени от движение, защото отдавна са преминали нормите за безопасна експлоатация след последния им ремонт. Само 5 от 250 км релси в столицата са ремонтирани през последните 10 години. Това сочи доклад за столичния градски транспорт, цитиран от БТА. Средната възраст на софийските трамваи е 32 години, пише в документа за състоянието на електротранспорта в столицата. Най-старите трамваи, които се движат в града, са на 60 години, а най-новите - на девет. Основната част от тролейбусите е на 22 години, като само 11 от общо 154-те тролейбуса още не са достигнали нормата си за пробег след последния ремонт. Простата сметка показва, че 92 на сто от тях трябва да бъдат спрени от движение, за да бъдат ремонтирани. В трамвайния транспорт едва 70 мотриси от общо 304 още не са преминали нормата си за пробег след последния основен ремонт.

Храните поевтиняват, само шпекът поскъпва, изчислява Дума.

Цената на краставици и домати пада, на яйцата не се променя Повечето хранителни продукти са поевтинели през последните дни, показва справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Поскъпване има при шпековия салам - с 2,9 на сто, и така цената му достига до 9,00 лева за килограм. Картофите и портокалите също са станали по-скъпи през изминалата седмица и се продават на едро съответно за 0,62 лева и 1,38 лева. С 2,3 на сто се е понижила цената на кашкавал "Витоша" и е средно 8,93 лв./кг. Логично поевтинява и кравето сирене - с 4,0 на сто до 4,29 лв./кг. Справката на комисията показва още, че замразените пилета се продават с 2,1 на сто по-евтино - по 3,84 лв./кг. Олиото също поевтинява с 0,6 на сто до 3,16 лв. за бутилка от един литър. Въпреки приближаващите великденски празници цената на яйцата не се е повишила и остава без промяна, като един брой се продава по 19 стотинки. Традиционно скъпите през зимата зеленчуци поевтиняват със затоплянето на времето.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама