НОВИНИ


Раждането у дома - като руска ролетка

10 5830 11.11.2012
Раждането у дома - като руска ролетка

Бебе от Бургас е починало при опит на майката да роди в домашни условия. Жената е получила контракции в 02:00 през нощта, но родителите не са позвънили на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността, обясниха от Районната здравна инспекция.



Раждането е продължило до към 4 часа, като първият сигнал на 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч. Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение.

„Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент на смъртност при раждане вкъщи, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами риска. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции", отбеляза шефът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров пред Фокус.

„Напоследък имаше тенденция и по медиите много се дискутираше, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен, абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Няма смисъл да се играе на руска ролетка", категоричен беше директорът на РЗИ Бургас.

Според здравния министър Десислава Атанасова, за да се запази животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения.

„Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имама специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с фатален край”, каза министърът.

Тя смята, че трябва да се отделя много повече внимание на профилактиката, превенцията и здравната култура. „По този начин могат да се открият и предотвратят навреме както различни аномалии, така и да се наблюдава състоянието на майката”, коментира още Атанасова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама